Hallal és D-vitaminnal a szembetegség ellen
Azok körében, akik sok omega-3-zsírsav tartalmú ételt és halat fogyasztanak, csökken az időskori macula-degeneráció (sárgafolt elfajulás) kockázata. Ugyancsak csökkent a betegség korai stádiumának kialakulása azoknál, akiknél magasabb a vérben a D-vitamin szint – derül ki az Archives of Ophtalmology májusi kiadásának két cikkéből.
Az időskori macula-degeneráció (AMD) akkor alakul ki, mikor a macula (sárgafolt), amely az éleslátás helye a retinán, idővel fokozatosan elfajul. Az Egyesült Államokban ez a leggyakoribb oka az időskori vakságnak, több mint 7 millió 40 év fölötti felnőttet érint. Az AMD gyakorisága emelkedik a népesség öregedésével. Jelenleg nem ismert, hogyan lenne megelőzhető a betegség, de kutatások folynak a kockázati tényezőkről és a tápanyag alapú kezelésről.
Az "Időskori szembetegségek kutatócsoport" 4519 60 és 80 év közötti embert vizsgált meg 1992 és 1998 között. Ebben az időszakban folyamatosan készültek fényképek a retinájukról, hogy megállapítsák, kialakul-e náluk AMD, és ha igen, a betegség négy stádiuma közül melyikbe tartoznak. A résztvevők ezen kívül kitöltöttek egy táplálkozási kérdőívet, amely azt mérte fel, milyen gyakran fogyasztanak bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket, mint amilyen az omega-3-zsírsav, mely a tonhalban, lazacban és egyéb halakban fordul elő.
A kutatás kezdetekor összesen 1115 résztvevőnél az AMD semmilyen tünete nem volt észlelhető, és őket hasonlították össze azokkal, akiknél volt, beleértve azt a 658 embert, akik neovaszkuláris (súlyos) AMD-ben szenvedtek. "Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása fordított összefüggésbe hozható a neovaszkuláris AMD előfordulásával, ugyanígy a docosahexán sav (DHA) is (amely szintén hatással lehet a retinára)." – írják a szerzők. "Több hal fogyasztása, mind a főtt mind a sült, szintén fordított összefüggésben áll a neovaszkuláris AMD-vel." Heti két közepes adag (kb. 10 dkg) hal vagy egynél több közepes adagnyi főtt vagy sült hal fogyasztása csökkenti az AMD előfordulásának kockázatát.
Az omega-3-zsírsavak a retina ereit és beidegzését érintő betegségek kialakulásának gátlásában játszik szerepet. A DHA különböző gének ki- és bekapcsolására hat, így védve a retinát, miközben a zsírsavak a sejtek túlélését, a rendes érműködést és az energia-egyensúlyt is befolyásolhatják, illetve csökkentik a gyulladásos folyamatokat.
"A kutatási eredmények szerint, az étrend megváltoztatásával, vagyis több omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav tartalmú élelmiszer fogyasztásával, csökken a neovaszkuláris AMD kialakulásának esélye." – összegzik a szerzők, bár véleményük szerint is további klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy több információt nyerhessünk arról, miként előzhető meg a már kialakult AMD továbbromlása.
Egy hasonló kutatásban Dr. Niyati Parekh, a New Jersey Orvos- és Fogorvostudományi Egyetem (New Brunswick) a Wisconsin Madison Egyetem munkatársaival közösen 7752 eset adatait vizsgálta meg (11 százalékban AMD betegek) az 1988 és 1994 közötti időszakból.
"A D-vitamin szintjük fordítottan arányos volt a korai AMD kialakulásával, de az előrehaladott formával nem" – írták a szerzők. Öt csoportra osztották fel a résztvevőket, és a legmagasabb D-vitamin szintű csoportnál 40 százalékkal alacsonyabb volt a korai AMD előfordulása, mint a legalacsonyabb D-vitamin vérszintű csoportban.
A D-vitamin azáltal csökkentheti az AMD kockázatát, hogy gátolja a gyulladást illetve megelőzi az új erek benövését a retinába, amelyek felelősek lehetnek az AMD kialakulásáért. "Még nincs elég epidemiológiai adatunk ahhoz, hogy ajánlhassunk egy megfelelő napi D-vitamin, tej vagy hal fogyasztási mennyiséget, ami hatásosan védene az AMD kialakulása vagy súlyosbodása ellen, ehhez további kutatások szükségesek" – foglalták össze a szerzők álláspontjukat tanulmányukban.