Ezeket látta már?

SZALMONELLÓZIS A02.2 ICD-11: 1A09 (SZALMONELLA, SZALMONELLA-FERTŐZÉS, ÉTELMÉRGEZÉS, SALMONELLOSIS)

Szalmonella, szalmonellózis oka, tünetei, lefolyása és kezelési módja

Fertőző betegségek
2023. augusztus 02. 21:04
szalmonellózis, szalmonella, tünetei, kezelése, lefolyása, gyógyítása

A szalmonellózis egyike azon betegségeknek, melyeket (leegyszerűsítve) ételmérgezéseknek nevezünk.

Mi a szalmonellózis?

A szalmonellózis az egyik legismertebb és leggyakoribb fertőző betegség. A Salmonella baktérium az esetek többségében az elfogyasztott, fertőzött élelmiszerekkel jut be a szervezetünkbe. A betegség jellegzetes tünetei a hasmenés, a hányás, a hasi fájdalmak és a láz. A szalmonellózis általában rövid időn belül magától is elmúlik, gyógyszeres kezelésre nincs szükség.

Szalmonellózis oka és kialakulása

A Salmonella baktériumok nemzetségébe pálcika alakú, gram-negatív kórokozók tartoznak. Két fajuk és hat alfajuk van, ezeken belül pedig közel 2600 szerotípust azonosítottak. Az egyik leggyakoribb, legtöbbet tanulmányozott baktériumfaj, mely az emberen kívül hideg- és melegvérű állatokat egyaránt képes megfertőzni, emellett pedig a környezetünkben is megtalálható. Bizonyos Salmonella-típusok (pl. a Salmonella typhi és a Salmonella parathypi) kizárólag az emberi bélrendszerben telepedhetnek meg. A Salmonella a háziállatok többségének bélrendszerében megtalálható baktérium, és onnan az élelmiszer-előállítási, előkészítési folyamatok során szinte bármikor megfertőzheti a húst, szárnyasok esetén a tojást is. Ugyanakkor zöldségek és gyümölcsök felületén is megtelepedhet a kórokozó, sőt még mogyorófélékben, olajos magvakban és növényi csírákban is kimutattak már fertőzést okozó Salmonella-szerotípusokat.

A Salmonella-bak tériumok érzékenyek a hőre, 70 C-fok felett elpusztulnak (ezért is olyan fontos alaposan átsütni, átfőzni az ételeket).

A Salmonella-bak tériumok érzékenyek a hőre, 70 C-fok felett elpusztulnak (ezért is olyan fontos alaposan átsütni, átfőzni az ételeket).

Forrás: Shutterstork.com


A Salmonella-fertőzések három nagyobb tünetegyüttesbe sorolhatóak: a hányással és hasmenéssel járó gasztroenteritiszre, a tífuszra és paratífuszra (ilyenkor a nyirokrendszert támadja meg a baktérium, onnan kiindulva pedig szisztémás, az egész testet érintő betegséget okoz) , illetve a bélrendszeren kívüli helyi fertőzésekre. A szalmonellózis elsősorban a gasztroenteritiszt jelöli. Ennek okozója a legtöbbször a Salmonella typhimurium és a Salmonella enteritidis szerotípus.

A fertőződés történhet közvetve vagy közvetlenül: a Salmonella vagy a szennyezett élelmiszerrel, vízzel kerül a szervezetbe, vagy pedig a fertőzött állattal való közvetlen kapcsolattal (pl. háziállatokkal való játék, a róluk való gondoskodás során). A gyomorból a bélrendszerbe jut, ahol megtelepszik és elszaporodik, ennek a következménye pedig bélrendszeri gyulladás. Az egészséges szervezet általában sikeresen felveszi a harcot a baktériumok ellen, a becslések szerint csak az esetek 10-20 százalékában okoz „aktív”, tünetekkel járó betegséget a szervezetbe kerülő Salmonella.

Milyen ételekkel terjedhet a Salmonella?

Hagyományosan a tojással, illetve a nyers tojással készült élelmiszerekkel (majonézzel), vagy tejtermékekkel (pl. fagylaltokkal) hozzuk összefüggésbe a szalmonellózist. Ezeken kívül azonban számtalan más élelmiszerben megtalálható a kórokozó, a következő élelmiszerek okoztak szalmonellózis-járványt az elmúlt évtizedekben:

  • nyers csirkehús
  • darált húsok
  • gyümölcsök (pl. sárgadinnye)
  • zöldségek (pl. uborka, paradicsom)
  • csírák
  • földimogyoró
  • pisztácia
  • tej és tejtermékek

Epidemiológia

A szalmonellózis a világon mindenhol megtalálható betegség. Bár életkortól függetlenül bárkit érinthet, a betegek 27-30 százaléka 5 éven aluli. A fertőzés előfordulásában nincs különbség a két nem között.

A szalmonellózis az egyik leggyakoribb ételmérgezés, a mai napig évente több tízmillió embert érint világszerte. Az Európai Unióban minden harmadik ételmérgezés esetért a Salmonella a felelős.

Az elmúlt évtizedekben azonban az élelmiszer-biztonság fejlődésének, törvényi szabályozásának és a rendszeres ellenőrzéseknek hála jelentősen csökkent a megbetegedések aránya.

Hazánkban évente átlagosan 1000 szalmonellás fertőzést diagnosztizálnak.

Hazánkban évente átlagosan 1000 szalmonellás fertőzést diagnosztizálnak.

Forrás: Shutterstork.com


Szalmonellózis rizikófaktorai

Mivel a Salmonella elleni első védvonalat a gyomor savas közege jelenti, fokozottan veszélyezteti a fertőzés azokat, akik savcsökkentő gyógyszereket, protonpumpa-gátlókat szednek.

Szintén nagyobb veszélyben vannak az újszülöttek és a csecsemők, a 60 éven felüliek, az immungyenge és immunhiányos betegek (pl. transzplantáltak). Őket ráadásul nemcsak maga a fertőződés, de a tünetek szövődményeként kialakuló kiszáradás is jobban veszélyezteti.

Az élelmiszer eredetű szalmonellózis mellett a szakemberek szerint egyre nő azon esetek száma, amikor a fertőzés kedvtelésből tartott egzotikus állatokra, hüllőkre és kétéltűekre, szárnyasokra, vagy rágcsálókra vezethető vissza.

A szalmonella tünetei

A szalmonellózis a legtöbbször akut gasztroenteritisz formájában jelentkezik. Tünetei:

Szalmonellózis diagnosztizálása

Mivel az ételmérgezés viszonylag gyakori megbetegedés és jellegzetes tünetei vannak, általában a házi- vagy családorvos diagnosztizálja. Ugyanakkor, a betegséget okozó vírus, baktérium azonosításához laborvizsgálat szükséges.

A szalmonellózis diagnosztizálása friss székletminta elemzésével (tenyésztéssel) történik. Önmagában a tünetek alapján nehéz meghatározni, hogy valóban Salmonella-fertőzéssel állunk-e szemben, a tünetek ugyanis szinte megkülönböztethetetlenek más, bakteriális eredetű, akut hasmenéssel járó betegségek tüneteitől.

Orvosnál a szalmonellózissal

Sokat segíthet a betegség megállapításánál, ha feljegyezzük:

  • milyen élelmiszereket fogyasztottunk az első tünetek jelentkezése előtti 12-24 órában
  • kapcsolatba kerültünk, kerülhettünk-e háziállatokkal, házi kedvencekkel
  • kapcsolatba kerülhettünk-e fertőzött élelmiszerrel (főzés, vásárlás, előkészítés során)
  • volt-e lázunk, és ha igen, milyen magas
  • hánytunk-e, és ha igen, hányszor
  • volt-e hasmenésünk, és ha igen, hányszor és milyen jellegű
  • a velünk egy háztartásban (vagy egy „konyhán”) lévőknek vannak-e hasonló tünetei

Szalmonellózis lefolyása és kimenetele

A betegség lappangási ideje legfeljebb 2 nap, az első tünetek a fertőzött étel vagy ital elfogyasztása után 6-48 órával jelentkeznek. A lappangási idő függ a szervezetbe került kórokozók számával: minél kevesebb baktériumot „fogyaszt el” valaki, annál később számíthat a tünetekre.

A lázas állapot két-három napon belül múlik el, a hasmenés pedig maximum 7 napig tart. A teljes gyógyulás után a beteg székletében még akár 5-7 hétig is kimutatható a Salmonella.

A szalmonellózis nem jár együtt védettség kialakulásával, vagyis, nemcsak egyszer eshetünk át a betegségen.

Vészhelyzet szalmonellózis esetén

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a következőket tapasztaljuk:

Szalmonellózis komplikációi

Nagyon ritka, hogy a szalmonellózis krónikussá váljon, ilyenkor akár évekig is elhúzódhat a hasmenés. Szintén ritka (esélye 10% alatti), hogy a szalmonellózis következményeként bacteremia, illetve lokalizált, fertőzések alakuljanak ki.

A szalmonellózis egyik legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás lehet, de megfelelő kezeléssel ez megelőzhető. Az esetek alig néhány százalékában fordul elő, hogy a kiszáradás miatt kórházi kezelésre szoruljon valaki.

A szalmonellózissal összefüggő halálozás aránya 1 százalék alatt van, a komplikációk általában csak a fokozott rizikójú csoportokba tartozókat (pl. az idősebbeket, immunhiányos betegeket) veszélyezteti.

A szalmonellózissal összefüggő akut gasztroenteritisz megnövelheti az irritábilis bél szindróma (IBS), illetve a colitis kialakulásának az esélyét. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a szalmonellózis szövődménye ún. reaktív arthritisz, az ízületeket érintő gyulladás akár hónapokig is elhúzódhat, és esetenként krónikussá is válhat.

Szalmonellózis kezelési lehetőségei

A betegség általában rövid időn belül magától, gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik. A kezelés célja éppen ezért a kiszáradás, a túlságosan nagy mértékű folyadék- és elektrolitvesztés megelőzése.

Komplikációmentes szalmonellózis esetén az antibiotikumok nem gyorsítják meg a gyógyulást, viszont annak az esélye, hogy a székletvizsgálat eredménye egy hónap elteltével is pozitív legyen (vagyis a szervezetben „megmaradjon” a Salmonella), megnövekedett. A rutinszerű antibiotikumos kezelés éppen ezért nem javasolt.

A szövődmények elkerülése érdekében azonban érdemes megfontolni az antibiotikumos terápiát bizonyos csoportoknál, például az újszülötteknél, az idősebb korosztály tagjainál, a súlyosan immungyenge betegeknél, vagy a súlyos ízületi betegséggel küzdőknél.

Szalmonellózis megelőzése

Más, hasonló hasmenéses fertőző betegségekhez hasonlóan a szalmonellózis megelőzésében rendkívül nagy szerepe van a megfelelő higiéniás és élelmiszer-biztonsági szabályok ismeretének és betartásának.

A higiénia – például a kézmosás – különösen fontos abban az esetben, ha megbetegedett valaki, vagy éppen szalmonellás beteget ápol. A beteg székletével ugyanis folyamatosan ürülhetnek a szervezetből a kórokozók is.

Jelenleg is folynak a kutatások egy, a szalmonellózis elleni védőoltás kifejlesztésén.

Mit tehetünk otthon szalmonellózis esetén?

  • A legfontosabb a folyadékpótlás: ez tiszta vizet, később hígított gyümölcslevet, gyenge teát, esetleg zsírtalanított hús- vagy zöldséglevest jelentsen. Igyekezzünk apró kortyokat inni!
  • Bár a legtöbb szalmonellás betegnek egyébként sincs nagyon van étvágya, segíthet a háborgó gyomor megnyugtatásában, ha néhány órát koplalunk.
  • A speciális rehidráló folyadékok (melyeket gyógyszertárban szerezhetünk be, általában por formájában) nemcsak a vizet, de a fontos tápanyagokat és elektrolitokat is pótolják.
  • A nagyon magas lázat gyógyszerrel próbálhatjuk meg csökkentetni, a hűtőfürdő csak azoknál javasolt, akik „bírják”, gyerekeknek nem ajánlott.
  • Nagyon fontos, hogy a gyógyulás ideje alatt kímélő ételeket fogyasszon a beteg. Az ételek legyenek könnyen emészthetőek, semleges ízűek (a fűszeres, csípős fogások nem javasoltak). A legjobbak a sós keksz vagy ropi, a banán, az alma, a vízzel készült zabkása, a főtt rizs, a főtt krumpli, a párolt zöldségek, a pirítós.
  • Tartózkodjunk az alkoholtól, a koffeintartalmú italkotól és a dohányzástól!
  • A sérült, felborult egyensúlyú bélflóra helyreállításhoz érdemes probiotikumokat fogyasztani, vagy gyógyulás után probiotikum-tartalmú élelmiszereket beépíteni az étrendünkbe.

GYAKORI KÉRDÉSEK A SZALMONELLÓZISRÓL

Lehet érezni az étel ízén, látni a külsején, hogy Salmonellával fertőzött?

A Salmonella nem változtatja meg az élelmiszerek ízét, szagát vagy külsejét.

Vegán vagyok, nem eszek állati eredetű termékeket, lehetek-e mégis szalmonellás?

Bár a szalmonellózis a legtöbbször nyers hússal, tojással vagy ezekből készült termékekkel kerül a szervezetbe, nagyon gyakori, hogy szennyezett zöldségek, salátafélék, olajos magvak vagy gyümölcsök, esetleg az ezekből készült nyers termékek okozzák a betegséget.

Vehetek be hasmenés elleni gyógyszert, ha szalmonellás vagyok?

Általában azt javasolják, hogy az ételmérgezést okozó baktériumoktól, vírusoktól jobb minél gyorsabban „megszabadulni”, még akkor is, ha ez néhány napos kellemetlenséggel jár. A hasmenés elleni, vény nélkül kapható gyógyszerek lelassíthatják a gyógyulást. Alkalmazásukat mindenképpen beszéljük meg az orvosunkkal!

Terjeszthetem a szalmonellát, ha nincsenek tüneteim?

Előfordulhat, hogy valaki nem fogyaszt a szennyezett élelmiszerből, csak előkészíti azt, így a kórokozó nem kerül be az ő szervezetébe, másokéba viszont igen. Például főzés közben nem mossa meg a kezét, csak azután, hogy végzett az ételkészítéssel. Ezért rendkívül fontos, hogy betartsuk az élelmiszerbiztonságra vonatkozó szabályokat, a tárolás, előkészítés, tálalás minden lépésénél.

Nagyon ritkán, de előfordulhat az is, hogy a korábban szalmonella-fertőzésen átesett tünetmentes hordozóvá válik, és akár évekig ürülhet a szervezetéből a kórokozó.

Szalmonellózis: tudományos hírek, érdekességek

Nemcsak az élelmiszerek, de a kedvtelésből tartott állatok, így az egzotikus hüllők, teknősök, kígyók, szárnyasok is lehetnek a szalmonella-fertőzés forrásai. Egyre többen tartanak például tyúkokat, kacsákat ám a róluk való gondoskodás során nem tartják be a megfelelő higiéniás szabályokat, ez pedig a szalmonellózisos esetek számának növekedéséhez vezethet – figyelmeztetnek amerikai szakemberek.

A koplalás, böjtölés kiemelten fontos lehet a Salmonella baktériummal való fertőződés során. Állatkísérletek során kiderült, hogy a szigorú böjtre fogott egereknél sokkal kevesebb tünet jelentkezett, és minimális volt a bélrendszer szöveteinek roncsolódása, gyulladása is.

Forrás:

Infectious Diseases (Elsevier, 2017.), szerk: Jonathan Cohen, William G. Powderly

Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Harrison's Infectious Diseases (McGraw-Hill, 2017.), szerk: Dennis L. Kasper, Anthony S. Fauci

Medscape

MedicineNet

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
# szalmonellózis # szalmonella # tünetei # kezelése # lefolyása # gyógyítása # A02.2 # ICD-11: 1A09 # Élet Erő Expo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés