Alkohol okozta elbutulás: mennyi sör, bor és tömény férhet még bele?
A kutatók érdekes eredményekre jutottak.
Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában egy érdekes kutatásra hívta fel a figyelmet.
"Dél-Koreai vizsgálat: a mérsékelt és közepes alkoholfogyasztás csökkenti, a súlyosabb ivászat növeli az elbutulás kockázatát. Mennyi az annyi? Előre hozzá kell tennünk a tanulmányhoz, hogy a japán, kínai, koreai népesség körében gyakoribb a genetikailag alacsonyabb alkohol-tűrőképesség előfordulása.
Ebben a koreai vizsgálatban az elbutulás (demencia) kockázatának csökkenése az enyhe és közepes alkoholfogyasztás tartós folytatásával, nagymérvűről közepes szintre csökkentésével és a mérsékelt alkoholfogyasztás megkezdésével mutatott összefüggést, ami arra utal, hogy az alkoholfogyasztás mértékének küszöbértéke elég alacsony (napi legfeljebb 30 gramm) az elbutulás kockázatának csökkenése terén" - írta posztjában.
A bejegyzésből kiderült, hogy a 3 933 382 résztvevő adatait a Koreai Nemzeti Egészségbiztosítási Szolgálat adatbázisából szerezték be. E 40 éves és idősebb felnőttek két egészségügyi vizsgálaton estek át 2009-ben és 2011-ben. Újabb felmérésükre felmérése 2018. december 31-ig került sor, a statisztikai elemzés pedig 2021. decemberében történt.
Az alkoholfogyasztás mértéke szerint a résztvevőket absztinens (0 g/nap), mérsékelt (<15 g/nap), közepes (15-29,9 g/nap) és jelentős (≥30 g/nap) alkoholfogyasztókra osztották (tájékoztatásul, a bor alkoholtartalma jellemzően 10-13%). Az alkoholfogyasztás szintjének 2009 és 2011 között bekövetkezett változása alapján a résztvevőket egyúttal a következő csoportokba sorolták be: absztinensek, abbahagyók, csökkentők, fenntartók és növelők.
Az alábbi elbutulási kockázati arányokat kapták:
- a tartós absztinenciával összehasonlítva a tartósan mérsékelt ivók korrigált kockázati aránya 0,79;
- mérsékelt ivóké 0,83;
- a tartós nagyivóké 1,08.
- A tartós alkoholfogyasztáshoz képest az alkoholfogyasztás nagymérvűről közepesre csökkentése esetén a kockázat 0,92 volt.
- A mérsékelt alkoholfogyasztás megkezdése csökkentette az elbutulás kockázatát, amely 0,93-nak adódott.
Olvasta már?
- Sörhas: ezeknek a daganatos betegségeknek az esélyét növelheti
- Mennyi alkohol károsítja a májat? Jóval kevesebb, mint gondolná
- Rossz gyermekkor: ennyivel növelheti az alkohol-és droghasználat esélyét
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!