Ezeket látta már?

Omega-3 a cukorbetegség ellen

Betegségek
2009. január 01. 00:00
Módosítva: 2016. május 10. 20:57

Előzetes kutatási eredmények szerint az I-es típusú cukorbetegségre hajlamosabb gyermekeknél a táplálékiegészítőként bevitt omega-3 zsírsav csökkenti a hasnyálmirigy szigetsejtjeivel szemben kialakuló autoimmunitást, ami a cukorbetegség kialakulásának kez

Omega-3 a cukorbetegség ellen

Előzetes kutatási eredmények szerint az I-es típusú cukorbetegségre hajlamosabb gyermekeknél a táplálékiegészítőként bevitt omega-3 zsírsav csökkenti a hasnyálmirigy szigetsejtjeivel szemben kialakuló autoimmunitást, ami a cukorbetegség kialakulásának kezdőlépése – jelent meg a JAMA szeptember 26-i számában.

"Az I-es típusú cukorbetegség egy autoimmun megbetegedés, amely az inzulint termelő hasnyálmirigy-szigetek béta sejtjeinek leépülésével jár. Bár még nem tudjuk, mi indítja el ezt az autoimmun folyamatot, valószínű mind a genetikai háttér, mind bizonyos környezeti faktorok hozzájárulnak a betegség kialakulásához" – írják a szerzők.

A szakértők bizonyos táplálkozási tényezőket az I-es típusú cukorbetegség, illetve a betegséget okozó autoimmun folyamat elindításához kötnek. Dr. Jill M. Norris, a denveri Colorado Egyetem Egészségtudományi Központjának munkatársa kollégáival megvizsgálta, mutat-e összefüggést az omega-3 és omega-6 zsírsav fogyasztása illetve a hasnyálmirigy szigetek elleni autoimmunitás gyermekekben (IA - az inzulintermelő sejtek elleni antitestek).

A vizsgálatban, melyet 1994 és 2006 között végeztek, 1770 gyerek vett részt, akinek már eleve magas kockázata volt I-es típusú cukorbetegségre. A magas kockázat azt jelenti, hogy vagy egy bizonyos HLA (humán leukocita antigén, a sejtek felszínén található fehérje) csoportba tartoznak vagy I-es típusú cukorbetegségben szenvedő szülője vagy testvére van. A gyermekek átlagéletkora 6,2 év volt.

A szigetsejtek elleni autoimmunitást a naponta bevitt többszörösen telítetlen zsírsavakkal összefüggésben vizsgálták az első életévtől kezdve. Az elsődleges telítetlen zsírsavak fő forrása a hal, a gyermekek étrendjét egy étel-gyakorisági kérdőívvel (FFQ) vizsgálták. Ezen felül további méréseket végeztek (224 gyermeknél), amikor az IA kockázatát illetve a vörösvértestek membránjának telítetlen zsírsav-tartalmát mérték meg.

A vizsgálat ideje alatt ötvennyolc gyermeknél igazolták az inzulinsejt-autoimmunitást. A HLA-típus, az I-es típusú cukorbetegség előfordulása a családban, a kalóriabevitel illetve az omega-6 zsírbevitel mint zavaró tényező kiküszöbölése után kiderült, hogy az omega-3 bevitel fordítottan viszonyul az IA kockázathoz (az omega-3 bevitel 55 százalékkal csökkentette az IA kialakulásának kockázatát). A megfigyelést alátámasztani látszik az a megfigyelés, hogy a vörösvértestek membránjának magas omega-3 zsírsav-tartalma 37 százalékkal csökkentette az IA kockázatát.

"Eredményeink arra utalnak, hogy több omega-3 zsírsav fogyasztásával - amelyet az FFQ segítségével ellenőriztünk - csökkenthető a genetikailag cukorbetegségre hajlamos gyermekekben az IA kialakulása" – foglalták össze a kutatók.

medipress

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# Cukorbetegség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés