Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Köszvény – nem csupán a húsok, de sokak kedvenc itala is megnöveli fellépésének kockázatát

köszvény oka miért purin

A köszvényt több étel és ital is okozhatja. A húsok mellett ezzel is óvatosnak kell lennie.

A köszvény egy fájdalmas, ízületi gyulladással járó betegség, melyet a felesleges húgysav kikristályosodása okoz. Ezek a részecskék felhalmozódnak ekkor az ízületekben, ami gyulladásos reakciót vált ki -ez ízületi fájdalomhoz, duzzanathoz és mozgásproblémákhoz vezethet. A köszvény legtöbbször a nagylábujjban kezdődik, majd fokozatosan átterjedhet. Főleg a posztmenopauzás nőknél és a 30 év feletti férfiaknál fordul elő a leggyakrabban. A probléma néhány havonta vagy évente visszatérhet és kezelés, diéta nélkül gyakrabban fellángolhat.

Köszvény tünetei

A köszvény fő tünetei az akut ízületi gyulladásra jellemző fájdalom, duzzanat, és bőrpír, méghozzá főleg az alábbi helyeken:

  • nagy lábujjak
  • bokák
  • térdek
  • kezek és ujjízületek

A tünetek gyakran hirtelen, éjszaka jelentkeznek és rendkívül fájdalmasak lehetnek. A köszvényes rohamok néhány napig vagy akár hetekig is eltarthatnak, és időközönként visszatérhetnek.

Mi okozza a köszvényt?

A köszvényt kiváltó hiperurikémia a fokozott húgysavtermelésnek köszönhető. A szervezet húgysavat termel, amikor lebontja a purinban gazdag ételekből és italokból származó szerves vegyületeket, az úgynevezett purinokat. A purinok megtalálhatók az emberi sejtekben és számos élelmiszerben is.

Ha a szervezet túl sok húgysavat termel vagy nem tudja megfelelően kiválasztani, akkor a húgysav szintje megemelkedik a vérben (hiperurikémia), ami kristályok formájában lerakódhat az ízületekben és köszvényhez vezethet.

A sör is kiválthatja a köszvényt

Bár főleg a vörös húsokról terjedt el, hogy kiválthatják, illetve súlyosbíthatják a köszvényt, ám a sörrel is érdemes óvatosan bánni. Hogy miért?

A kínai Soochow Egyetem friss tanulmányban megvizsgálta az alkoholos italok és a köszvény közti összefüggéseket. Az elemzéshez a brit Biobank több mint 400 000 résztvevőjének adatait használták, akiket 2021-ig követtek nyomon.

A kutatók azt találták, hogy azt alkoholt fogyasztóknál nagyobb a köszvény kockázata, mint azoknál, akik soha nem isznak. Mind a férfiaknál, mind a nőknél a pezsgők, fehérborok, sörök, almaborok és a szeszes italok fogyasztása nagyobb köszvény-kockázattal járt. A legerősebb hatást a sör, valamint az almabor esetében tapasztalták, méghozzá már napi 1 korsó után is.

Ennek az az oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak húgysavvá lebomló purinokat. 13 év alatt a tudósok felfedezték, hogy minél több sört fogyasztanak az emberek, annál nagyobb a köszvény kockázata.

Magas purintartalmú ételek, italok

  • legtöbb alkoholtartalmú ital
  • bizonyos halak (szardínia, szardella, pisztráng, hering tőkehal)
  • tenger gyümölcsei
  • húsok (szalonna, pulyka, borjúhús, kolbász, vörös húsok, vadhús)
  • belsőségek (máj, vese)

Mennyi purint érdemes fogyasztani?

Amennyiben a vérben magas húgysavszint (hiperuricemia), az már eleve jelzi a köszvényre való hajlamot. Ekkor az ajánlott napi purin bevitel legfeljebb 300 mg. Akut köszvényes roham esetén ezt maximum 100 mg-re kell csökkenteni. Krónikus köszvény esetén pedig 200 mg purin fogyasztása javasolt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Mit nem lehet enni köszvény esetén? Ezzel a diétával sokat tehet a fájdalom ellen!

Mit nem lehet enni köszvény esetén? Ezzel a diétával sokat tehet a fájdalom ellen!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köszvény

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához