Csínján bánjunk a csontépítő szerekkel!
Az Illinois Egyetem kutatói szerint csontritkulás esetén először elegendő megemelni a táplálékokkal bevitt kalcium és D-vitamin mennyiségét vagy kalcium illetve D-vitamin tablettákat szedni. "Sokak számára a csontépítő gyógyszereket csak második vonalban kell alkalmazni" - véli Karen Chapman-Novakofski dietetikus professzor.
Azoknál, akiknél megnő a kalcium és D-vitamin bevitele, fokozódik a csontsűrűség is, csökken a csípőtörések valószínűsége. "Az orvosok valószínűleg azért is egyből tablettákban gondolkoznak, mert nem tartják valószínűnek, hogy a betegek változtatnak étkezési szokásaikon" - mondja a szakértő. Az ilyen típusú gyógyszerek ellenben drágák, sok mellékhatásuk van (csípőtörések száma emelkedik, elhal az állkapocscsont), csak akkor kellene hozzájuk folyamodni, ha a diéta nem segít.
A biszfoszfonátok például beleszólnak a csontanyagcserébe, gátolják az oszteoklasztokat, melyek a régi csontot bontják le annak érdekében, hogy helyette új épülhessen. Hatására az új csont a régi tetejére épül. A csontsűrűség ugyan nő, de a szerkezet megváltozik. A vizsgálatok során a sűrűséget mérik, a szerkezetet nem vizsgálják, ez téves következtetésekhez vezethet: az eredmények ugyan javulnak, de a csonttörések veszélye nem csökken.
A középkorú nőknek sok kálciumot kellene fogyasztaniuk anélkül, hogy elhízzanak. "A menopauzában a nőknek napi 1200 milligramm kalciumot kellene fogyasztaniuk. Három pohár sovány (1%) tej 900 milligrammot tartalmaz" - ismertette Chapman-Novakofski. "A maradékot könnyen bejuttathatjuk kalciumban gazdag vagy azzal dúsított ételekkel".
A D-vitaminnal és kalciummal dúsított ételek száma meredeken emelkedik. Ilyenek például a szójatej, a narancslé, a joghurt, egyes sós kekszek, müzlik, kenyerek, reggeli müzliszeletek, sőt egyes sütemények is. A vizsgálat során az étrendi fehérjék, a K-vitamin, a szója és a nátrium hatásait is vizsgálták.
Az új ajánlások szerint célszerű a nátriumbevitelt is csökkenteni. "Az alacsony sóbevitel jótékonyan hat a csontokra is. Sokan csupán megszokásból már a megkóstólás előtt megsózzák ételeiket, egy okkal több, hogy a jövőben ne tegyék" - tanácsolja a professzor. "Célszerű nagyon változatos étrendet követni. A füstölt vagy feldolgozott húskészítmények, a bacon, a löncshús és a készételek mind-mind rengeteg sót tartalmaznak, ami árthat a csontoknak is. A sajt szintén magas sótartalmú, tehát próbáljuk a kalciumot másként bejuttatni a szervezetbe."
Ha megfelelően táplálkozunk, nemcsak a kalcium és D-vitamin bevitelre kell figyelnünk. Csontjaink egészsége szempontjából fontos a megfelelő fehérje-, az alacsony nátrium- és a magas magnézium-, illetve káliumbevitel. "Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, megfelelő mennyiségű kalciumot és fehérjét, továbbá kevés sót" - javasolja a dietetikus. Hasznos a testedzés is. Az aerobik, egyensúly-, erő- és rugalmasságot fokozó gyakorlatok segítségével a törzsizmok megerősödnek, így segítenek megelőzni az eséseket. Fontos a gyakorlatok váltogatása, különben a csontok megszoknak egy bizonyos terhelést, és csökken a csontújraképződés.
A kutatók következtetéseiket az elmúlt 10 év 219 összefoglalója alapján készítették. A közlemény a Nutrients aktuális számában jelent meg.