Ezeket látta már?

Menopauza - diéta

Betegségek
2010. október 19. 11:34
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A változókori étkezés kritériumai: a nők ötven éves koruk körül az úgynevezett változókorba lépnek, amely gyakran számos kellemetlen tünettel jár együtt.

A menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítése érdekében nem kell messzire mennünk, sokat segíthet, ha egy kicsit szétnézünk a konyhában. Természetesen ez még nem elég, azonban ha egy kissé körültekintőbben válogatjuk össze étrendünket, javíthatunk a hőhullámok, irritáció és egyéb negatív hatások okozta rossz közérzetünkön (amelyet a lecsökkent ösztrogéntermelés okoz).

nok-szamitogeppel-d00000BFD9e81631bb790

Forrás: Medipress


A megfelelő táplálkozás nagyban megkönnyítheti ezt a nehéz időszakot azáltal, hogy tápanyagdús ételekkel feltöltjük szervezetünket, ami ilyenkor fokozott igénybevételnek van kitéve. Ehhez fontos kiemelnünk néhány meghatározó élelmiszert, ami szükségszerűen mindennapi táplálkozását alapját kell, hogy képezze.

Olajos hal

A menupauza miatti öszrogénszint-csökkenés könnyen szív- és érrendszeri megbetegedés okozója lehet. Az olajos halban található omega-3 zsírsav szabályozza, szükség esetén csökkenti a vér koleszterin szintjét, így kisebb esély lesz szívinfarktus előfordulására.

A szardínia kifejezetten nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat (EPA) tartalmaz (1200mg EPA/100g szardínia). Quebec-i kutatók vizsgálata szerint az EPA 8 hét után a tesztelt nők 55%-ánál csökkentette a hőhullámok gyakoriságát.

A szardínia emellett rendkívül jó kalciumforrás (70 mg kalcium/100 g szardínia). A kalcium csonterősítő hatásának köszönhetően lecsökkenthető a csontritkulás esélye, melynek előfordulása, illetve kialakulása klimax idején igen gyakori. Napi 1000-1500mg kalcium bevitele javasolt a nők számára. Az olajos hal D-vitaminban gazdag táplálék, a D-vitamin pedig elengedhetetlenül szükséges a kalcium szervezetünkbe való megfelelő beépüléséhez.

Dió és egyéb magvak

Egy adag (28 g) dió fedezi a napi E-vitamin szükséglet körülbelül 10%-át, ami enyhíti a hüvelyszárazságot emellett jótékony hatással van a hajra és a bőrre. Egy adag mandula a napi szükséglet 35%-át, egy adag mogyoró pedig 20%-át képes fedezni az E-vitamin szükségletnek.

A magvak nagy része gazdag kalciumban, egy adag mandula például 75 mg kalciumot tartalmaz.

Magnéziumtartalmuk sem elhanyagolható, amiből a legtöbb nőnél köztudottan hiány fedezhető fel. A magnézium kulcsszerepet játszik abban, hogy a kalcium rendesen beépüljön szervezetünkbe, ami roppant fontos a csontritkulás megelőzése szempontjából.

A diók és magvak szintén kiváló forrásai az esszenciális zsírsavaknak, különösképpen az omega-3 zsírsavnak.

A szója, lenmag valamint lenmag olaj rendkívül gazdag természetes ösztrogénben (fitoösztrogén), ami nagyban hozzájárul a kellemetlen tünetek közül főként a hőhullámok és hüvelyi szárazság enyhítésében.

Gabonafélék

A búza, zab, árpa, rozs nagy cink- és magnézium tartalmuk miatt gyakorolnak pozitív hatást a csökkent libidó helyreállításában, valamint az esetlegesen fellépő depresszió leküzdésére is alkalmas.

Zöldségek és hüvelyesek

A hüvelyesekben található fitokémiai anyagok segítenek normalizálni az ösztrogénszintet.

Néhány szójatartalmú élelmiszer, mint például a tofu megelőzi a hőhullámokat, így aztán érthető, hogy a távol-keleti kultúrákban miért képezi a diétás- illetve menopauzás étrend alapját. Mindemellett kalciumban és magnéziumban is rendkívül gazdag ami szintén hozzájárul a csontok erősítéséhez.

Zsírszegény tejtermékek és tojás

Lefölözött tejet, és natúr joghurtot, valamint sok tojást érdemes fogyasztani magas kalcium, magnézium, D-vitamin és vastartalmuk miatt, ami nagy segítség a fáradtság leküzdésében és a mindennapi rutinhoz szükséges vitalitást biztosít szervezetünknek.

Gyümölcs

A C-vitamindús gyümölcsöknek nagy szerepük van a hőhullámok megelőzésében, és a vizelettartási problémák elkerülésében. A szárított gyümölcsök pedig, úgy mint a füge, vagy a barack, kalcium és vastartalmuk miatt rendkívül fontosak.

Kerülendő élelmiszerek

Az alkohol megakadályozza a kalcium és egyéb szükséges ásványi anyagok beépülését szervezetünkbe ráadásul rendesen megcsapolja B- és C-vitamin raktárainkat.

A koffeindús ételek is italok, mint a feketekávé vagy tea, illetve az energiaitalok vagy a kóla szintén akadályozzák az ásványok beépülését, ezenkívül álmatlanság és stressz, nyugtalanság okozói lehetnek.

Zsíros és szénhidrátdús ételek, mint a tészták, sütemények és zsíros húsok megterhelik a szervezetünket, illetve gátolják az omega-3 zsírsav és a kálciumbeépülést.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Napidoktor
# diéta # női betegségek # változókor

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés