Sürgető vizelési ingere van? A tőzegáfonya segíthet
A tőzegáfonya igazi szupergyümölcs, vitaminokban, tápanyagokban és antioxidánsokban rendkívül gazdag. Különösen azoknak javasolt a fogyasztása, akik felfázásra hajlamosak.
A tőzegáfonya az áfonya távoli rokona
A tőzegáfonya (valójában és helyesen észak-amerikai nagytermésű áfonya) a számunkra jól ismert kékes-lilás színű áfonya távoli rokona. Hazánkban kevésbé elterjedt, de Észak-Amerikában az egyik legismertebb gyümölcs. A belőle készült mártás nem hiányozhat az ünnepi asztalokról, de számos süteményben, sőt hússal készült fogásokban is megtalálhatjuk.
Itthon a leggyakrabban szárított formában találkozhatunk vele, de az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait étrend-kiegészítőként is kihasználhatjuk.
Érdemes megjegyezni, hogy a széles körben tőzegáfonyaként hivatkozott (Vaccinium macrocarpon – észak-amerikai nagytermésű áfonya) azonos nevű, de rendszertanilag némileg eltérő rokona (Vaccinium oxycoccos) Magyarországon is honos, ám védett növény, gyűjtése, termesztése engedélyhez kötött. Amikor tehát tőzegáfonyáról beszélünk, szinte mindig az amerikai eredetű bogyós gyümölcsre gondolunk.
Vitaminokban, antioxidánsokban gazdag tőzegáfonya
A jól ismert bogyós gyümölcsök (így az eper, a málna, az áfonya és társaik) igazi szuperételeknek számítanak, tápanyagokban rendkívül gazdagok, és nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. A tőzegáfonya sem maradhat ki ebből a listából: különösen gazdag C-, E- és K-vitaminokban, mangánban és rézben, és a rosttartalma is kiemelkedő. Emellett pedig legalább két tucat olyan különleges tápanyagot, ún. fitonutrienst találhatunk benne, melyeknek többek között antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásaik vannak.
Mire jó a tőzegáfonya?
A friss tőzegáfonya azoknak is megfelelő lehet, akik igyekeznek csökkenteni az elfogyasztott kalóriák számát, fogyni szeretnének, vagy ügyelniük kell arra, hogy milyen szénhidrátokat fogyasztanak. 100 gramm tőzegáfonyában mindössze 46 kalória van, GI-je pedig alacsony, vagyis nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést. Azonban savanykás íze miatt ritkán eszik nyersen, a legtöbbször cukrozzák-ízesítik, vagy más gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel keverik.
A tőzegáfonya húgyúti fertőzések ellen is jó
A hagyományos gyógyászat szerint a tőzegáfonya a húgyúti fertőzések elleni küzdelem egyik legfontosabb gyógynövénye. Már az 1880-as években megfigyelték német kutatók, hogy a gyümölcs elfogyasztása után a vizelet kémhatása csökken, a későbbi farmakológiai vizsgálatok pedig feltárták a nagytermésű áfonya húgyúti fertőtlenítő hatását.
A húgyúti fertőzés, azaz a felfázás az egyik leggyakoribb bakteriális eredetű fertőzés, különösen a nők körében. Okozója a legtöbbször az E. coli baktérium, mely bekerülhet a húgyutakba, sőt a húgyhólyagba is, megtapadhat azok belső felületén, és gyulladást okoz. A húgyúti fertőzések leggyakoribb tünetei közé tartozik a sürgető vizelési inger, a vizeletürítéskor jelentkező égő vagy csípő fájdalom, a vérpettyes vizelet.
A tőzegáfonya húgyúti gyulladásokra gyakorolt kedvező hatása a szakemberek szerint a benne található fitonutrienseknek, a gyümölcs élénk színét adó anthocyanidinoknak (PAC) köszönhető. Ezek a tartalomanyagok megakadályozhatják, hogy az E. coli megtelepedjen a húgyutakban és a húgyhólyagban. Ezzel a képességével a tőzegáfonya jelentős mértékben csökkentheti a húgyúti gyulladások kialakulásának rizikóját. Ezt a pozitív hatást ráadásul több tudományos kutatással sikerült alátámasztani. Azoknak tehát, akik szeretnék megelőzni a húgyúti fertőzéseket, hasznos lehet, ha tőzegáfonya-tartalmú étrend-kiegészítőt szednek. A kedvező hatások ráadásul gyermekek esetében is érvényesülnek.
A húgyúti fertőzések kezelésénél alkalmazott tőzegáfonya-kúrára vonatkozó vélemények azonban ellentmondásosak. Van, aki szerint ebben az esetben egyáltalán nem hatásos a tőzegáfonya, szedése tulajdonképpen felesleges, mások viszont úgy vélik, kiegészítő és támogató terápiaként megfelelhet. A makacs, krónikus vagy gyakran visszatérő húgyúti fertőzések esetén mindenképpen orvosi vizsgálatra és antibiotikumok szedésére van szükség! Tőzegáfonyát csak ezek mellé ajánlott szedni, de az étrend-kiegészítők nem helyettesíthetik a gyógyszeres kezelést.
Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a tőzegáfonya legfontosabb, egészségünkre leginkább pozitív hatással lévő tápanyagait a gyümölcs héjában találhatjuk meg. Ez pedig bizonyos termékekből egyszerűen hiányzik, az élelmiszeripari feldolgozási folyamatok során ugyanis éppen a héj az, ami a leginkább sérül. A legtöbb, kereskedelemben kapható tőzegáfonya-ital vagy -gyümölcslé ugyan finom csemege, de pozitív hatásai elenyészőek, ráadásul magas cukortartalma miatt sem tesz jót a szervezetünknek.
A tőzegáfonya gyógyhatása
A tőzegáfonya leve igen értékes hatóanyagokat tartalmaz, ilyen pl. az arbutin is. A szervezetben ez a hatóanyag hidrokinonná alakul át, amely a lúgos vizeletben antiszeptikus hatású. Az érett bogyók kissé savanykásak, de gyümölcssavakban és pektinekben valamint flavonoidokban igen gazdag.
A tőzegáfonya felhasználása
A leveket szedés után főzzük fel, így erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásúvá válik.
A növény levele és gyümölcse is hatásos hasmenés ellen. Teája enyhíti a szájüreg és torokgyulladás kellemetlen tüneteit, így megfázás esetén öblögetésre is használhatjuk.
A tőzegáfonya tea készítése
A száraz tőzegáfonya leveleket kissé törjük össze, majd vegyünk belőle 1 kávéskanálnyi mennyiséget, és ezt öntsük le 1,5 dl forrásban levő vízzel. Ezután hagyjuk állni néhány percig, szűrjük le, és naponta igyunk meg belőle 1-2 csészével.
A tőzegáfonya egyéb felhasználása
Hideg borogatás: Egy kávéskanálnyi levelet áztassunk be hideg vízbe 6-12 órán keresztül, majd másnap szűrjük le, melegítsük fel, és igyuk meg. Nem csak gyomrunkra lesz jó hatással, de remekül lúgosítja is szervezetünket.
Gyümölcs: A tőzegáfonya gyümölcs hasmenés, vagy étvágytalanság esetén is segítségünkre lehet, rágcsáljunk el egy kanál szárított tőzegáfonya gyümölcsöt, vagy süssük bele süteménybe, tortába.
Tinktúra:
- Vegyünk 20 g tőzegáfonya bogyót, majd egy tiszta üvegbe öntsük fel ezt 80 % -os alkohollal, kb. 100 ml.-el.
- Hagyjuk az üvegben állni, kb. 2 hétig, de közben időnként rázzuk fel az üveg tartalmát.
- Két hét elteltével szűrjük le, majd a tiszta tinktúrát, 20-40 cseppenként adagolva adjuk egy pohár vízhez.
- Torok és szájüreg gyulladás esetén ezzel öblögessünk.
Olvasta már?
- 5 illatos fűszer a vírusos időszakra - szerezze be őket, erősítik az immunrendszerét!
- Vesekő és köhögés ellen: ez az ismert fűszer gyógynövényként is beválhat
- Ízületi gyulladás: 8 fűszer és gyógynövény, ami enyhítheti a fájdalmat
- Hurutos vagy száraz köhögés - Szabó Gyuri bácsi ezeket a gyógynövényeket javasolja
- Tényleg egészségesebb, ha mézzel édesít cukor helyett?
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!
Prosztatakő vagy prosztatagyulladás? Ezekre a jelekre kell figyelni
Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!