Mire jó a birsalma? Ebben bajnok az őszi betegségek legnagyobb ellensége
A birsalma rostjai gyorsítják az anyagcserét, ezzel járulnak hozzá a fogyókúrák sikeréhez, valamint segítenek elkerülni a bélrendszer gyulladásos megbetegedéseit.
A birs csodálatos íze mellett az illata is megbabonázhat minket, mind a kertben, mind az otthonunkban. Nem véletlen ugyanis, hogy régen a szekrény tetején tartották, ahol a szépsége mellett az illata is belengte a házat. Erre egyébként azért volt szükség, mert a birsalmának még hosszú hetekig tartó utóérésre van szüksége, és csak így érhetjük el, hogy a benne levő íz- és zamatanyagok kifejlődjenek és a gyümölcs is csak ekkor válik puhává.
Rákellenes tanulmány
Magas antioxidáns tartalmának hála, a birsalma hatékonyan veszi fel a harcot a rák, a gyulladások, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, valamint a ráncosodásban, a bőr, és általában a sejtek idő előtti öregedésében kulcsszerepet játszó szabad gyökökkel szemben.
A japánbirs rákellenes hatását vizsgálták a lódzi Orvosi Egyetem (Uniwersytet Medyczny w Łodzi) tudósai. A Nutrition and cancer szaklapban megjelent tanulmányukban sikerült kimutatniuk, hogy a japánbirs erős antiproliferatív hatású, gátolja a rákos sejtek burjánzását, és az áttétek képződését, esetükben elősegíti a programozott sejthalált.
8 ok a birsalma mellett
- A birsalma igazi vitaminbomba. Több vitamin van benne, mint az almában, így újra kell értelmezni a "napi egy alma az orvost távol tartja" gondolatmenetet. Egy birsalma ugyanis fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.
- A birsalma bővelkedik jól lebomló szénhidrátokban, valamint A-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminban, de jelentős a kalcium-, vas-, magnézium-, foszfor-, kálium- és nátrium tartalma is.
- Kitűnő méregtelenítő is, és az emésztést is segíti, a pektintartalmának köszönhetően. Ráadásul támogat minket, amikor fáradtak vagyunk, és könnyebben tudunk koncentrálni a segítségével. Ezt magas vastartalmának köszönhetjük.
- A birsalma hatásos a magas vérnyomással szemben, de az ízületi fájdalmak elleni küzdelemben is számíthatunk rá.
- Vírus- és baktériumölő hatása is van a birsalmának.
- De amellett, hogy egészséges, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen finom. A birsalma egyszerre édes és savanyú. Csodálatos sajt, szörp, gyümölcslé, leves, köret és befőtt készíthető belőle.
- A népi gyógyászat a magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza.
- Krémekben is megtalálhatjuk, hiszen segít a repedezett és az égett bőr kezelésében.
Népgyógyászati köhögéscsillapító
Nem csak a héja és húsa értékes: magjai – elég belőlük kis mennyiség is, mondjuk egy rétesbe sütve− képesek megszüntetni a makacs, akár véres köhögést, ahogyan az asztmás rohamok is megszüntethetők a fogyasztásával. Vérzéscsökkentő hatásait kiaknázhatjuk túlzottan erős menstruáció −dismenorrea−, vagy aranyér esetén is.
Akár nyersen akár kompótban
Egészségvédő hatásai frissen és éhgyomorra fogyasztva aknázhatók ki a legjobban. Ha reggel rágcsáljuk el, jó hatással van a fogakra és az ínyre, külsőleg alkalmazva fokozza a bőr feszességét és rugalmasságát. Ha nincsen étvágyunk, próbáljuk ki a birsalmát, ami szinte biztosan meghozza a kedvünket az evéshez. Édes és finom, ezért pürésítve, darabolva nyugodtan szervírozhatjuk rossz étvágyú gyermekeinknek.
Igazi kincsestára a jótékony anyagoknak: bőségesen tartalmaz rostokat, káliumot, cinket és magnéziumot, tanninokat (csersavak), limonént, katekint, pektint−, valamint A-, B-, C- és P-vitamint. Antioxidáns hatóanyagai révén ösztönzi az immunrendszer működését, megóv az őszi szezonális betegségektől.
Azoknak, akik túlzottan gyengének érzik magukat, légzési- vagy szívproblémákat észlelnek, kifejezetten hasznos lehet napi egy pohárnyi, frissen préselt birsalma lé fogyasztása legalább 30 napon keresztül.
Olvasta már?
- Mire jók az úgynevezett divatdiéták?
- Ez történik a testünkben, amikor súlyt veszítünk
- Gyors fogyás ketogén diétával? Ezt tudnia kell, mielőtt belevág
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!