Terjed az allergia és az asztma!
Dr. McMorris szerint nem csupán arról van szó, hogy sokkal több allergiás beteg jelentkezik az orvosánál panaszaival, hanem valóban kimutatható az allergiások számának növekedése. Az Amerikai Betegségellenőrzési Központ felmérése szerint az ételallergiás gyerekek száma 18%-kal nőtt az elmúlt évtized során.
A szakértők egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi okozza az allergiás megbetegedések drasztikus növekedését, de valószínűleg az alábbi elméletek kombinációi lehetnek az elsődleges kiváltó okok:
A higiénia elmélet
A mai ember kevesebb mikrobával (betegségeket és fertőzéseket okozó baktériumok és vírusok) találkozik, mint korábban, ezért az immunrendszerünk bizonyos fokig legyengült ezekkel a kórokozókkal szemben. A fejlett országokban, ahol van védőoltás, antibiotikum, tiszta ivóvíz, ott az immunrendszernek kevesebb dolga van, ha betegségre kerül sor.
Kisebb család
A nagyobb létszámú családokban az idősebb gyerekek hazaviszik az iskolából a különféle kórokozókat, így a kisebb gyerekek már életük korai szakaszában találkoznak a betegségeket és fertőzéseket okozó mikrobákkal.
Nem jól szellőző, légmentes házak
Az 1970-es évek energiaválsága óta a modern házakat sokkal jobban szigetelik, emiatt a lakáson belül az állott levegőben megnő az allergén anyagok koncentrációja, ráadásul a mai gyerekek jóval több időt töltenek a házon belül, mint a szabad levegőn.
Magas rizikófaktorú ételek kerülése vagy fogyasztása
Egy korábbi tanulmány azt vizsgálta, hogy az Angliában élő izraeli fiatalok körében miért tízszer gyakoribb a mogyoróallergia, mint az Izraelben élő gyerekek között. A kutatók megállapították, hogy míg Izraelben a gyerekek életük első évében nagy mennyiségben fogyasztanak mogyorót, addig Angliában a szülők egyáltalán nem adnak egyéves gyereküknek mogyorót.
Megnövekedett forgalom
Már számos korábbi tanulmány megerősítette, hogy a dízelüzemű járművek kipufogógázában található részecskék sokakból allergiás reakciókat váltanak ki.