Megfázás és nátha esetén ebben segíthet a tyúkhúsleves, a cink és az ómega-3
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek segítenek a szervezetünknek a vírusok elleni küzdelemben.
Köhögés , orrfolyás , rekedtség - a megfázás nagyon bosszantó tud lenni, és mindenki szeretne hamar megszabadulni tőlük. A tünetek kezelése gyakran gyógyszertári szerekkel enyhíthetők. Ha nem jelentkezik láz, akkor egy séta kimondottan jót tesz. Persze a legjobb gyógymód még mindig a jó melegben beburkolózni a takaróba feküdni és pihenni.
A táplálkozás befolyásolja az immunrendszert
A tudósok több tanulmányban foglalkoztak az immunrendszer és a táplálkozás kapcsolatával. Megállapították ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön különböző tápanyagokkal kell ellátni. Melyek a legfontosabb összetevők, még folynak a kutatások.
Vitaminpótlás
A C-vitamin hatásairól már nagyon sokat tudunk. A szervezet nem tudja előállítani, így azt pótolni kell. Antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek öregedését vagy rákos sejtek szaporodását is előidézhetik. Megfázás vagy légúti fertőzés alatt ezek az agresszív anyagok gyakrabban termelődnek az immunválasz részeként. “A C-vitamin megakadályozza, hogy a szabad gyökök szaporodását, így a szervezetet megóvja a negatív hatásoktól” - mondja Axel Lorentz professzor, a Hohenheimi Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének professzora.
De nem csak megfázás esetén érdemes C-vitamint bevinni. A citrusfélékben, bogyókban, kiviben, paprikában és brokkoliban is található annyi C-vitamin, amelyekből megfelelő mennyiséget elfogyasztva, fedezi a napi szükségleteket. De más vitaminok is kellene az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezek közé tartozik az A-, D- és E-vitamin, valamint a B-vitamin.
Cinkkel megfázás ellen?
A cink is fontos az immunrendszer számára, kiemelkedő szerepet tölt be a szervezetben lezajló enzimatikus folyamatokban, amelyek szabályozzák a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolják a hormonrendszer megfelelő működését. A hideg évszakokban, kiváltképp influenzaszerű megbetegedések időszakában a sejtek ellenállásának megnövelése miatt érdemes pótolni.
A nyomelem például a halban, tejben, sajtban és zabpehelyben is megtalálható.
Tényleg segít a tyúkhúsleves?
A tyúkhúslevest sokszor ajánlják megfázás ellen, főképp bevált régi házi gyógymódnak tartják. Miért kellene enyhítenie a megfázást és a köhögést, még mindig ismeretlen terület, de van néhány feltételezés! A tyúkhúsból származó bizonyos összetevők, például a karnozin (az emberi szervezetben található karnozin leginkább az agyban, szívben, bőrben, szemekben és az izomszövetekben van jelen) hatással lehetnek az immunrendszerre, ahogy a levesben lévő különféle zöldségek szintén befolyásolhatják a rendben tartását. De az is lehet, hogy egyszerűen a finom, meleg folyadék hatásának köszönhető gyógyító ereje. A forró leves serkenti a vérkeringést és felmelegít, a forró gőz kioldja a nyálkát a felső légutakból.
Három klasszikus a gyógyuláshoz
Más házi receptek is léteznek. Vannak, akik a bodzára, a tormára vagy a gyömbérre esküsznek. A bodzavirág teának izzadást keltő és köptető hatása ismert, sok C-vitamint tartalmaz. Óvatosan forraljuk, mert ha túl sokáig melegítjük, a benne levő vitamin nagy része elpusztul. Köptető, veseműködést szabályzó, mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják.
A tormában mustárolajok vannak, antimikrobiális hatásúak és serkentik a vérkeringést a nyálkahártyákban. Ez - legalább rövid időre - megszünteti az orrdugulást. Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja. Csípős aromáját hetekig megőrzi, várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák. Gyermekeknek reszelt almával keverten adható.
A gyömbér íze egyszerre kesernyés, csípős, édeskés, frissítő, fűszeres. Forrázatát az emésztés elősegítésére, megfázás, influenza, émelygés, ízületi gyulladás kezelésére használják.
Zsírsavak és kímélő ételek
Egyéb élelmiszerekről se feledkezzünk meg, ugyanis a zsírsavak is hatással vannak az immunrendszerre. Az ómega-3 zsírsavaknak - amelyek például a halban és repceolajban találhatók - gyulladáscsökkentő hatásúak.
Ha megfázik, gondoskodjon arról, hogy elegendő vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet fogyasszon. Főképp sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket részesítsen előnybe. Fogyasszon könnyen emészthető ételeket, például leveseket, és kerülje a nehezen emészthető, magas zsírtartalmú ételeket. Figyeljen, hogy ne terhelje túl szervezetét. A legfontosabb a folyamatos folyadékpótlás, lehetőleg meleg italok formájában.
Olvasta már?
- A húsfogyasztás hatása az egészségre - mértékkel mindent lehet
- Nátha után fülfájás? Ezt teheti a gyorsabb gyógyulásért
- C-vitamin hatása megfázás, nátha ellen: ennyire véd az aszkorbinsav
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!