Újabb érv a zsírok mellett?
Régóta ismert a káros zsírok, mint a telített- és transzzsírsavak túlzott fogyasztásának szívre gyakorolt negatív hatása. Egy új tanulmány azonban, melynek során idősebb nőket vizsgáltak, összefüggésbe hozta a telített zsírsavak fogyasztását a kognitív funkciók és a memória általánosan rosszabb állapotával. Ezzel szemben az egészséges zsírok – az egyszeresen telítetlen zsírsavak – jelenléte a táplálkozásban jobb kognitív funkciókkal és memóriával járt.
A tanulmány az Annals of Neurology című folyóirat online kiadásában jelent meg.
A kutatócsoport a Women's Health Study elnevezésű, közel 40.000 45 évesnél idősebb nő bevonásával végzett kohorsz vizsgálat eredményeit elemezte. Jelen esetben a 65 év feletti nők adatait vizsgálták. A résztvevőkön a kognitív funkciókat vizsgáló teszteket végeztek kétévente. A tanulmány kezdetekor pedig a táplálkozásra vonatkozó igen részletes kérdőívet töltöttek ki.
"A kognitív funkciók tekintetében az elfogyasztott zsírok mennyisége nem, minősége annál inkább fontosnak bizonyult" – magyarázta Olivia Okereke, a kutatás egyik vezetője.
A vizsgálati periódus végére az állati eredetű – vörös húsok, vaj – forrásokból származó telített zsírokat legnagyobb arányban fogyasztó nők kognitív funkciói és memóriája rosszabbnak bizonyult az ezekből a zsírokból a legkevesebbet fogyasztókhoz képest. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakat a legnagyobb arányban fogyasztók átlagosan magasabb pontszámokat értek el a kognitív tesztek során. Ezek kiváló forrása például az olivaolaj.
"Az eredményeknek fontos közegészségügyi vonatkozása is van" – mondta Okereke. A káros zsírok kicserélése telítetlen zsírsavakra egyszerű étrendbeli módosítás, amellyel megelőzhető a memória hanyatlása.
Okereke emlékeztet arra is, hogy az időskori kognitív hanyatlás megelőzése különösen nagy jelentőségű. Még az enyhébb fokú romlás is fokozhatja a későbbi komolyabb problémák, mint a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét.
Forrás: sciencedaily.com