Az életkorral csökkenő zsírlebontási képesség a testsúly növekedéséhez vezethet
Ahogy az ember életkora évről-évre növekszik, gyakran a testsúlya is követi ezt. Ennek oka lehet az egészségtelen életmód, a csökkenő testmozgás és a helytelen táplálkozás.
Ahogy az ember életkora évről-évre növekszik, gyakran a testsúlya is követi ezt. Ennek oka lehet az egészségtelen életmód, a csökkenő testmozgás és a helytelen táplálkozás. Hozzájárul az is, hogy a zsírok lebontásának képessége a korral együtt romlik – állapították meg dél-koreai tudósok. Ennek eredményeképpen növekszik szervezetünkben – és különösen a máj- és izomszövetekben – a triglicerid szintje.
Tudomásul kell vennünk, hogy a szervezetnek egyre kevesebb energiára van szüksége és ezt be kell építenünk az időskorúak táplálkozásába is. Persze nem szükséges minden születésnap után 100-200 kalóriával csökkenteni az "évi ajánlott" kalóriamennyiséget, de a hetenkénti testsúlymérés eredményét mindenképpen szem előtt kell tartani a következő heti étrend megtervezése során. Oda kell figyelni, hogy a zsírbevitel az egész napi energiamennyiség 30%-ánál alacsonyabb legyen, illetve a rostbevitelt növelhetjük napi 27-40 g-ra.
A zsírbevitel csökkentését a bő zsírban sültek (rántott hús, vagdaltpogácsa, sült burgonya, fánkok és társaik) mérsékelt fogyasztásával, illetve a zsíros alapanyagok (zsíros húsok, szalámifélék, zsiradékok: vaj, margarin, zsír, olaj) kerülésével tudjuk a legkönnyebben megvalósítani.
A dietetikus által összeállított étrend figyelembe veszi a helyi és egyéni sajátosságokat, a szükséges tápanyagmennyiséget, amihez könnyen hozzá lehet szokni, és a megfelelő táplálkozási magatartás elsajátításával elkerülhető az elhízás és szövődményeinek kialakulása.
Minél hamarabb kezdünk el odafigyelni az étkezésünkre, annál több egészséges évre számíthatunk.