Ezeket látta már?

Amikor tényleg lefagy az agyunk

Mi okozza az "agyfagyást"? A fagylalt, vagy más hideg ételek fogyasztásakor fellépő hirtelen fejfájást, vagyis az úgynevezett agyfagyást az agy véráramlásában beálló gyors változás okozhatja, derült ki egy új amerikai kutatás eredményeiből.

A vizsgálatok során a Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói 13 egészséges felnőtt agytevékenységet követték nyomon, miközben szívószálon keresztül jeges vizet itattak velük, így mesterségesen előidézték az úgynevezett agyfagyást. Az eredményekből arra lehetett következtetni, hogy ezek az átmeneti, csupán néhány pillanatig tartó, de nagyon intenzív fejfájásokat az elülső agyi artériában váratlanul beálló értágulás idézi elő, majd a fejfájás nyomtalanul elmúlik, amint a érfalak újra összeszűkülnek, derült ki a tanulmányból.

Amikor tényleg lefagy az agyunk

Az elülső agyi artériában végbemenő gyors lefolyású összeszűkülés és kitágulás az agy egyfajta önvédelmi mechanizmusa, magyarázta Dr. Jorge Serrador, a tanulmány vezetője, a Harvard Egyetem kutatója.

"Az agy olyan létfontosságú szerv, amelynek folyamatosan dolgoznia kell, és meglehetősen érzékeny a hőingadozásra, ezért valószínűsíthető, hogy a véredények azért húzódnak hirtelen össze, hogy meleg vér kerüljön az agy belső szöveteibe, és fennmaradjon a megfelelő hőmérséklet" - jegyezte meg Dr. Serrador az Amerikai Fiziológiai Társaság hírlevelében.

A tanulmány eredményeit részletesen a San Franciscó-i Kísérleti Biológia Konferencián fogják ismertetni a Harvard kutatói.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához