Pajzsmirigybetegség diétás kezelése
Meglepően sok levelet kapunk az olvasóktól (elsősorban hölgyektől) különböző pajzsmirigy-tünetekkel kapcsolatosan, talán az alulműködés látszik többnek, legalábbis a levelek alapján. Megnézzük a cikkben, hogy e gyakori endokrin betegségnek van-e, lehet-e étrendi kezelése a gyógyszeres terápia mellett.
A pajzsmirigy működését stimuláló hormon a közismert TSH, melyet a hipofízis, az agyalapi mirigy termel. A TSH stimulálja a pajzsmirigy hormonjainak, a tiroxinnak, és a tirjód-tironinnak a termelését. Ez egy komplett ún. feed-back azaz visszacsatoló rendszer, mely egymásnak jelent, és normál állapotban egyensúlyt is képez.
A pajzsmirigyhormonok fő hatásai:
- Fokozzák az alapanyagcserét
- Serkentik a növekedést és fejlődést
- Hatnak az idegrendszerre
- Befolyásolják az izomműködést
- Serkentik a kalcium-foszfát forgalmat
- Gátolják a glikogén- és fehérjeszintézist
- Fokozzák a szív érzékenységét, gyorsul a pulzus
Működészavarok és tünetek
Legfontosabb vizsgálatok: a fizikális vizsgálaton, és tünetek megbeszélésén túl: labor: TSH, pajzsmirigyhormonok a vérben, ultrahang, pajzsmirigy jódfelvétel – izotópdiagnosztika.
Napi jódszükséglet
Magyarországon több területen jódhiányos az ivóvíz, ezért javasolt a jódozott konyhasó alkalmazása. Lássuk a jódkérdést közelebbről:
Az étrend lényegi elemei
Hipertireózisban – túlműködés esetén:
Az étrend roboráló, energiadús, testsúlyt növelő célzatú.
Napi energiaszükséglet 60 kg-os betegen:
60x45-től – 60x55kcal = 2700-3300 kcal/nap (azaz 10800-13200 kJ).
Ami fogyasztandó:
Zsírok: rejtett zsírtartalommal: tojás, 2,8%-os tej, 20%-os tejföl, tejszín, félzsíros túró.
Fehérjék: tojás, sajt, túró, tejpor (dúsításnak). Húsok és felvágottak a szokásos mennyiségben. (ui. nagyobb mennyiségben fokozzák az anyagcserét).
Szénhidrátok: keményítőtartalmú élelmiszerek, gabonaipari termékek, liszttel készültek pl. tészták, burgonya, rizs, főzelékek.
Vitaminok: A- és B-vitaminok mennyisége fontos, az előbbi csökkenti a pajzsmirigyműködést, a B1-vitamin méregtelenít.
Ásványi anyagok: káliumban gazdag (pl. tej, banán, aszalt szilva, mazsola, burgonya, sárgarépa)
Hipotireózisban – csökkent működés esetén:
Mivel itt jellemző a súlygyarapodás, más a gondolatmenet. Megelőzésben szintén szerepet kap a jódozott só fogyasztása.
Étrend: a fehérjék és vitaminok fogyasztását kell emelni, pl. tej, tejtermékek, sovány húsok, friss érett gyümölcsök, nyers zöldségfélék.
forrás: Szalka-Lidwurm-Nógrádi: A képzett beteg nagy diétáskönyve