Új irányok a gyerekkori allergia megelőzésében
Az anyatejes táplálás valóban segíti a csecsemő- és gyerekkori allergia megelőzését, de néhány korábbi tanács hiedelemnek minősül az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának legfrissebb irányelvei szerint.
Új irányok a gyerekkori allergia megelőzésében
Az anyatejes táplálás valóban segíti a csecsemő- és gyerekkori allergia megelőzését, de néhány korábbi tanács hiedelemnek minősül az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának legfrissebb irányelvei szerint.
A szervezet frissíti és felülbírálja honlapján (www.aap.org) korábbi ajánlásait. 2000 augusztusában a gyerekorvosok tanácsai között szerepelt, hogy a szoptatás ideje alatt mellőzzék a kismamák a tehéntej, a tojás, a hal és a mogyoró fogyasztását. A szilárd ételeknek a baba étrendjébe illesztését sem javasolták hat hónapos kor alatt.
Az anyákból és apákból, akiknek csecsemője vagy később kisgyereke allergiás lett, bűntudatot váltott ki, ha a szigorú szabályokat nem tartották be.
A mostani javaslatok felmentik a szülőket a felesleges lelkifurdalás alól, mert a fenti aggodalmak többségéről az elmúlt hét évben kiderült, hogy semmiféle tudományos tény nem támasztja alá.
A most közzétett útmutató, amely a Pediatrics szakfolyóirat januári számában is megjelent, elveti a szoptató anyák számára felállított tilalmi listát. Az egyetlen megingathatatlan pont a szoptatás fontossága maradt.
Az új iránymutató főbb pontjai:
- nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a fent felsorolt ételek fogyasztását mellőző szoptató anyák gyerekeinek csökken a kockázata az allergia kifejlődésére
- azoknál a csecsemőknél, akik családjában előfordult már allergia, a legalább négy hónapos kizárólagos szoptatás csökkentheti a tehéntej által kiváltott kiütések és allergia esélyét
- a legalább három hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás védi a babákat a ziháló légzés kialakulásától, de az nem bizonyított, hogy nagyobb gyerekkorban is megelőzi-e az asztmát
- szerények a bizonyítékai annak, hogy a nem kizárólagosan szoptatott érzékeny babák kiegészítő táplálását hipoallergén ételekkel kellene-e megoldani
- nincs bizonyíték arra, hogy a szójaalapú ételek megelőznék az allergiát
- nincs meggyőző bizonyítéka, hogy olyan ételek bevezetésének későbbre halasztása a kicsiknél, mint a tojás, hal, mogyoróvaj, megelőzné az allergiát. A szilárd táplálék bevezetésével azonban érdemes megvárni a négy és hat hónap közti kort.
A szoptató anyák mogyoróra vonatkozó tilalmának korábban a torontói egyetemen dolgozó Peter Vadas kutatási eredménye volt a hivatkozási alapja. Ő úgy találta, hogy a kismamák tejébe átjut a mogyoróból származó fehérje.
Ám Vadas is csak akkor javasolja az anyáknak a mogyoró teljes elhagyását, ha a családban előfordult már allergia.
(MTI-Panoráma)