Mit tegyünk télen az egészségért?
Élvezd ki a tél minden pillanatát! A tél hallatán sokaknak rögtön a hideg, a megfázás, orrfújás és az influenza jut eszébe. Pedig ez az évszak sokkal többet tartogat mindenki számára: a hófödte táj gyönyörű látványa, szánkózás és séta a szabadban, síelés kedvenc síterepünkön, vagy korcsolyázás a befagyott tavon. A betegeskedés nem szerves része a télnek, ha szem előtt tartunk néhány szempontot.
Télen az immunrendszerünk jobban le van terhelve, mint az év többi részében. Ilyenkor nem csupán a hideg hőmérsékletnek van kitéve szervezetünk, hanem különösen sok kórokozó hemzseg a levegőben, és tapad meg a különböző felületeken, melyek könnyedén megbetegedést okozhatnak. Egy felnőtt átlagosan kettő-négy alkalommal, míg egy gyermek akár nyolcszor is megfázhat vagy influenzás lehet évente. Az influenzaszezon beköszöntével azonban kis odafigyeléssel és néhány házi praktikával minimalizálhatjuk a megbetegedéseket és egészségesen vészelhetjük át a telet.
Mivel a kórokozók főképp a légutakon, vagy a nyálkahártyán keresztül támadnak, ezért a megelőzésben az egyik legalapvetőbb dolog a kézhigiénia. Jártunkban-keltünkben sok mindenhez hozzáérünk, megfogjuk a kilincset, kapaszkodót, pénzjegyeket vagy mobiltelefonunkat. Egy tanulmány, mely az influenza vírus különböző felületeken való túlélését vizsgálja, kimutatta, hogy ez a vírus a felületekre kerülve még 12-24 óra elteltével is okozhat fertőzéses megbetegedést. A baktériumok és vírusok így csupán egy érintéssel a kezünkre tapadhatnak, melyeket ezt követően akár egy rágó bevételével vagy szemünk megdörzsölésével könnyedén szervezetünkbe juttathatunk.
Ezért figyeljünk oda, hogy minél sűrűbben mossunk kezet – főleg tömegközlekedés, bevásárlás után és még a legkisebb étkezés előtt is. Ha biztosra akarunk menni, használjunk antibakteriális szappant vagy kézfertőtlenítő gélt, melyek megbízhatóan lépnek fel a különböző kórokozók ellen. Kézmosásra fordítsunk legalább 20-30 másodpercet, és szenteljünk kiemelt figyelmet a tenyér, az ujjközök, a hüvelykujj és a körmeink alatti rész alapos tisztítására. Ezt követően folyó vízzel öblítsük le kezeinket, és szárítsuk meg tiszta, száraz törülköző segítségével.
"A téli időszakban megnő az influenza és a megfázás rizikója. Ilyenkor ajánlatos megnövelni a higiénia szintet; tüsszentsünk és köhögjünk zsebkendőbe, melyet azt követően dobjunk ki a szemétbe, kézmosáshoz használjunk antibakteriális szappant és fertőtlenítsük a rendszeresen érintett felületeket lakásunkban. Ezek az apró praktikák már hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elkerüljük az influenzát és a meghűléses megbetegedéseket"- mondta Dr. Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa.
Ha sok időt töltünk zárt helyiségben - irodában vagy tanteremben - akkor figyeljünk a rendszeres szellőztetésre. Ez főleg akkor nagyon lényeges, ha sok emberrel tartózkodunk egy légtérben, mert így gyorsabban használódik el a levegő és a vírusok szabadon garázdálkodhatnak.
Az egyik legalapvetőbb dolog a megelőzésben a személyes higiénia mellett a megfelelő táplálkozás. Figyeljünk oda arra, hogy lehetőleg télen is sok gyümölcsöt fogyasszunk – részesítsük előnyben a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, mint például citrom, narancs, mandarin, grapefruit vagy kivi. Akik különlegesebb ízekre vágynak, azok válasszák a pomelót, a gránátalmát vagy rágcsáljanak áfonyát, melyek szintén sok értékes vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Ha inkább a zöldségeket preferáljuk, akkor együnk a kelkáposztát, brokkolit, spenótot, kelbimbót vagy répát, melyek a szabad gyökök lekötésében segítenek.
Ezek mellett télen is fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot igyunk. Célszerű meleg italokat vagy leveseket is fogyasztanunk.