Korai halfogyasztással - az asztma ellen?
A korai halfogyasztás védhet az asztma ellen? A féléves és egyéves koruk között halfogyasztást elkezdő gyerekek között kevesebb asztmaszerű megbetegedést diagnosztizálnak később - derült ki egy holland kutatásból.
A szakemberek több mint hétezer gyermek adatait elemezték, hogy bebizonyítsák azt a feltevést, amely szerint bizonyos, halban meglévő zsírsavaknak az egészen fiatal gyerekekben való hatása védelmet nyújthat az asztma kialakulásával szemben - közölte Jessica Kiefte de Jong, a rotterdami Erasmus Központ kutatója, a cikk vezető szerzője.
"A hal bevezetése a gyermekek étrendjébe 6 és 12 hónapos koruk között a nehézlégzés kialakulásának esélyét csökkenti, a későbbi halfogyasztásnak azonban erre már nincs hatása" - mondta a gyerekgyógyász.
A tengeri ételekkel szembeni allergiától való félelem miatt a szülők és az orvosok gyakran késleltetik a halfogyasztás megkezdését, holott néhány korábbi kutatás már bizonyította, hogy az anya terhesség alatti, illetve a csecsemők korai halfogyasztása asztmaellenes hatású lehet.
A rotterdami kutatók 7210 - 2002 és 2006 között született - kisgyermek adatait elemezték. Közülük 1281-en kaptak életük első félévében halat, 5498-an a második félévben, 431-en pedig egyéves koráig egyáltalán nem. Ezt a statisztikát összevetették a gyerekek nagyjából négyéves korából származó egészségügyi feljegyzésekkel, és megvizsgálták azokat az eseteket, amikor a szülők asztmával vagy légszomjjal vitték orvoshoz a gyerekeket.
A halat egyéves koráig nem fogyasztók között a szülők 40-45 százaléka számolt be asztmatikus tünetekről, szemben a 6-12 hónaposan halat fogyasztók 30 százalékával. Ez a kutatók számításai szerint nagyjából 36 százalékos csökkenést jelent az asztma kialakulási esélyének tekintetében.
A halat féléves koruk előtt megkezdők eredményei azonban megegyeztek a halat egyáltalán nem fogyasztókéval, ami azt jelenti, hogy a zsírsavak jótékony hatása csak a 6-12 hónapos "időablakban" érvényesül.