Kalcium - és csont
Annak jók a csontjai, aki elég kalciumot kapott újszülöttkorában. Az egészséges csontrendszer kifejlődéséhez nemcsak az a fontos, hogy bőségesen jusson kalcium a gyerek szervezetébe kamaszkorában, amikor gyorsan növekszik, hanem főleg közvetlenül megszületése után. A meglepő vizsgálati eredményt az Experimental Biology 2010 kongresszuson ismertették a kutatók.
Az régóta ismert, hogy a kamaszoknak sok kalciumot kell fogyasztani a növekedés korában, amikor szinte szemmel láthatólag nyúlnak a csontjaik. Ez nemcsak ekkor lényeges, hanem akkor is, amikor eljön az öregkor és ezzel együtt a szinte alig elkerülhető csontritkulás.
Chad Stahl és munkatársai 18 napon keresztül 24 újszülött malacot vizsgáltak. A kismalacokból 12 kalciumszegény étrendet kapott, a csoport másik fele viszont sok kalciumot tartalmazó koszton élt és növekedett. A kalciumhiányos malacok csontjai nem voltak olyan kemények, mint a megfelelően táplált állatoké és a csontok sűrűsége is gyengébbnek bizonyult.
A D-vitaminszint, mely későbbi életkorban vagy a felnőtteknél a vérben keringő kalcium mennyiségét szabályozza, a két csoportban gyakorlatilag azonos volt. Ez arra utalt, hogy újszülöttkorban a kalcium beépülése nem a D-vitaminszinttől függ.
A kutatók megvizsgálták a csontvelőben lévő őssejteket és itt találkoztak az igazán érdekes tudományos újdonsággal. A kalciumszegényen táplált malacok őssejtjeinek egy része már arra programozódott, hogy csontsejtek helyett zsírrá alakuljon.
A váratlan jelenség fontossága az, hogy az így programozott sejtek képezik az állat egész életében a csontszövetet. Ez azt jelenti, hogy a kalciumban szegény táplálék már a születés utáni napokban eldönti a kifejlődő sertés csontrendszerének erősségét: a csontok több zsírt tartalmaznak és kevesebb kalciumot.
A kóros csontfejlődés következménye, hogy ezeknek az állatoknak a csontsűrűsége egész életükben rosszabb lesz, ráadásul hajlamosak elhízásra, ami sertések esetében nem túl nagy hátrány, de az emberi fejlődés szempontjából előnyösnek nem mondható.
A munkacsoport eredményei, a szakemberek szerint, az élelmiszeripar számára jelölnek ki új irányt, korszerűbb gyermektápszerek készítésére. Ezeket a szempontokat a kismamák táplálkozása szempontjából is fontos volna figyelembe venni.