Jön az ősz... Cinkkel a nátha ellen
Cinktartalmú kiegészítők szedésével 40 százalékkal csökkenthető a betegség időtartama - derül ki egy új elemzésből.
Évszázadok óta próbálják megtalálni a közönséges nátha ellenszerét, pedig lehetséges, hogy gyógymódja csupán egy egyszerű ásványi anyag tartalmú étrendkiegészítő. A legújabb kutatás szerint nagy dózisú cink szedésével közel felére csökkenthető a nátha időtartama. Az eredmény 13 kísérlet eredményének összesítéséből származik, amelyek a cinkpasztilla hatékonyságát tesztelték a nátha leküzdésében.
Három kísérlet azt mutatta, hogy 75 milligrammnál (az általánosan javasolt mennyiség hétszerese) több cink-acetát szedése a tünetek jelentkezésétől kezdve átlagosan 42 százalékkal csökkentette a nátha időtartamát. Öt másik kísérletben más cinksókat használtak szintén 75 mg-nál nagyobb mennyiségben, és ezek 20 százalékkal csökkentették a nátha időtartamát. A 75 mg-nál kisebb dózist tesztelő kísérletekben azonban semmilyen előnyt nem mutattak ki.
A cinktartalmú kiegészítők egyesekben mellékhatásokkal járhatnak, például rossz szájízt, gyomorrontást és hányingert okozhatnak. A kutatók azonban nem mutattak ki hosszú távú káros hatást a készítménnyel összefüggésben.
A cink fontos az immunrendszer megfelelő működése érdekében, és a cinkben szegény étrend a fertőzések kockázatának megnövekedését eredményezheti.
A közönséges náthát több mint kétszáz különböző vírus okozhatja, éppen ezért szinte lehetetlen teljes védettséget kialakítani a betegséggel szemben.
A cink leggazdagabb étrendi forrásai a kagyló- és rákfélék, a bárányhús, a máj, a marhahús, a tökmag és a teljes kiőrlésű gabona.