Húgyúti fertőzések - a csirkehúson keresztül
A húgyúti fertőzések zömét a csirkékben lévő E. coli baktérium okozhatja, nem az érintett személy saját baktériumai - állapították meg kanadai kutatók.
A húgyúti fertőzések 85 százalékát csirkékből származó E. coli okozza az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC kutatóinak tanulmánya szerint, amely az Emerging Infectious Diseases című szakfolyóirat márciusi számában jelenik meg.
A fertőzéseket okozó baktériumok genetikai állományát összehasonlították a csirke-, disznó- és marhahúsban lévő E. coli baktériumok génállományával, és a legtöbb esetben a csirkéből származó kórokozó DNS-ével találtak egyezést.
"A csirke lehet a hordozója az E. colinak, amely a húgyutak fertőzését okozza" - összegezte a HealthDay című ismeretterjesztő portálnak (www.healthday.com) Amee Manges kutatásvezető, a montreali McGill Egyetem járványtani és biostatisztikai tanszékének munkatársa.
Mint elmondta, aggodalmat kelthet az is, hogy a csirketelepeken túl sok antibiotikumot használnak vagy nem megfelelő módon alkalmazzák azokat, így az E. coli baktériumok antibiotikumoknak ellenálló törzsei fejlődhetnek ki, és fertőzhetnek meg sok embert. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a humán gyógyászatban, de az állattenyésztésben is fontos, hogy körültekintően alkalmazzák az antibiotikum-terápiákat - tette hozzá Manges.