Ételmérgezések gyermekkorban
A gyermekkori fertőző betegségek között nem jelentéktelen az élelmiszerekkel kapcsolatos fertőzések előfordulása sem, akár magában az élelmiszerben van jelen a kórokozó, akár a bélben termelt bakteriális toxin okozza.
A gyermekben a gyomor-bél eredetű kórkép, és a vele járó hányás, hasmenés tehát e két fenti ok miatt alakulhat ki.
Melyek a főbb kórokozók?
Staphylococcus aureus enterotoxin
Bacillus cereus toxinjai
Clostridium perfringens toxinja
A behatoló baktériumok között:
Salmonellák – hús, tojás
Shigellák – saláta, tojás
Yersiniák – tej, hús
Campylobacterek – tej, hús
Vibrio parahaemolyticus – halak, kagylók, rákok
Milyen tüneteket okozhatnak?
Hosszabb-rövidebb lappangási idő után, kórokozótól függően változhatnak a tünetek. A hányás, hasmenés mindig jellemző, eszerint csoportosítják: gyomor-felső vékonybél eredetű: hányás; felső vékoynybéli: hányás és hasmenés; valamint alsó vékonybél-vastagbél eredetű: hasmenés.
Staphylococcus aureus-fertőzés
Tüneteit bakteriális enterotoxin okozza, mely szobahőmérsékleten elszaporodik az elkészített ételben. Lappangási ideje rövid (1-2 óra), jellemző tünete a hányás. Gyorsan jön, de hamar le is zajlik, általában 1-2 nap alatt. Jellemzően közétkeztetési megbetegedés.
Bacillus cereus-fertőzés
Kétféle hőálló toxin termel, az egyik hányást, a másik a nyálkahártya elhalását okozza, mindezt 6 órán belül. Hányás és hasi görcsök a jellemző tünetek. Később vizes hasmenés is kialakulhat. Hasonló ehhez a harmadik kórokozó, a Clostridium perfringens által okozott fertőzés, itt külön megjegyzendő a nagyfokú folyadékvesztés is.
Diagnózis és kezelés
A klinikai tünetek alapján felmerül az ételmérgezés gyanúja, főleg ha többes a megbetegedés. Székletmintavétel, és/vagy ételminta alapján a járványügy is vizsgálatot indít általában.
Érdekesség, hogy a betegeknek (annak ellenére hogy ezek bakteriális fertőzések) az antibiotikum-adás nem befolyásolja a tüneteit. Folyadékpótlás és diéta általában elegendő.
Megelőzési lehetőségek
A betegek néhány nap alatt meggyógyulnak. A megelőzés az élelmiszerek és ételek megfelelő tárolása, kezelése, a kellő főzés, alapos átsütés stb.
Botulizmus
Kórokozó és tünetek
A főleg húsokban, konzervekben termelődő Clostridium botulinum által termelt toxin. (botox) Jellemző éppen ezért az ideg-izom ingerületátvitel gátlása révén kialakuló bénulás.
Főbb tünetek:
Szájszárazság, nyelési nehézség
Hányás
Kettős látás
Elkent beszéd
Izombénulások
Széklet- és vizeletürítési nehézség
(csecsemőkorban legjellemzőbb a szopási készség és a sírás gyengülése!)
Diagnózis, kezelés
A klinikai tünetek alapján gyanítható. Vérből, ételmintából kimutatható a toxin. Kezelése intenzív körülmények között, kórházban zajlik, tüneti kezelés, ápolás révén. Antitoxin csak az első napokban hatásos.
Kilátások és megelőzés
A bénulás/ok megszűnése több hétig is tarthat. Ha a bénulás a légzőizmokat is elérte, a betegség halálossá is válhat.
Megelőzése szintén az élelmiszerek, ételeke helyes kezelésével, tárolásával, készítésével lehetséges.
Forrás: Dr. Schneider Ferenc: Fertőző betegségek gyermekkorban, 2005.