Ezeket látta már?

Génmódosított ételek és az allergia

Betegségek
2008. május 06. 13:53
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Génmódosított ételek és az allergia

red-tomatoes-d000000182420b1f0e811

Forrás: EgészségKalauz


A Genetikailag Módosított Szervezetek létrehozása során a genetikai információk megváltoztatása megy végbe, a célból, hogy a termékek bizonyos tulajdonságait módosítsák.

Az úgynevezett első generációs GM-növényekbe olyan, más szervezetekből származó géneket építenek, amelyek gyomirtószer-tűrő vagy rovarellenálló képességet kölcsönöznek a fajtáknak. A második generáció vírusellenálló vagy módosított beltartalmú (például több vitamint termelő) fajtákat, a harmadik generáció hideg-, és szárazságtűrő fajtákat, a negyedik generáció gyógyszer-, és enzimtermelő

fajtákat jelent.

Napjainkban számos olyan termék létezik már, mely genetikai módosítással készült. Ilyen például a szójabab, mely ezáltal olyan vegyületet állít elő, mely távol tartja a rovarokat, így csökkenti a növényvédőszerek használatát.

A paradicsomok esetében a génmanipuláció célja az eltarthatósági idő, illetve a hidegtűrő képesség növelése volt. A burgonyafélék esetében szintén a vegyi rovarírtó szerek használatának csökkentése, illetve a hidegtűrő képesség növelése.

A repcét, a kukoricát és a gyapotot sem kerülte el a génmódosítás, itt szintén a rovarírtók, illetve a gyomírtószerek használatának csökkentése volt a cél. A rizs esetében pedig a kutatók egy nagyobb szárazságtűrő képességgel bíró faj kifejlesztésére törekedtek.

Az Egyesült Államokkal ellentétben az Európai Unió országaiban a génmódosított termékeken előírás a megkülönböztető jelzés használata. A pontos összetevők, illetve a módosítás tényének feltüntetése különösen fontos az ételallergiáktól szenvedő egyének esetében.

A génmanipulált élelmiszereknél gyakran vetődik fel a kérdés, vajon a módosítások nem vezetnek-e eddig ismeretlen fehérjék bevezetéséhez, ezáltal az adott termék allergizáló hatását okozva. Ez okból a génmódosított szójabab és kukorica fokozott ellenőrzésnek van alávetve.

Az allergénként ismert fehérjék használta nem engedélyezett a génmanipulált termékek előállítása során, hacsak az élelmiszert előállító cég nem bizonyítja, hogy a hozzáadásával létrehozott termék nem allergizáló hatású. A piacon jelenleg megtalálható termékek közül egyik sem vált ki allergiás reakciót.

Az ételallergiák az ételek egy csoportjára adott allergiás reakciók. A legközismertebbek a tej, tojás és szója allergiák. A génmódosított élelmiszerek egyaránt befolyásolhatják pozitív és negatív irányban a szervezet reakcióit. Előfordulhat ugyanis, hogy míg egy hagyományos burgonya elfogyasztása semmilyen problémát nem okoz, addig egy GM-burgonya nem várt reakciókat vált ki. A génmanipuláció során ugyanis a burgonyákhoz halakból vett fehérjét adnak, melyek ezáltal allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékeny egyéneknél.

Másrészt viszont a génmódosítás által elérhetővé válik, hogy az ételallergiáktól szenvedők is bátran és bármit elfogyasszanak, az allergizáló fehérje eltávolítása után.

A GMO termékek szigorú szabályok szerint meghatározott módon készülnek, így biztosak lehetünk benne, hogy váratlan allergiás reakciók megjelenésére nem kell számítanunk. A probléma, hogy –különösen az Egyesült Államok országaiban- az élelmiszereken nincs feltüntetve, hogy GMO termékről van-e szó.

Amennyiben ez látható, úgy arra továbbra sem derül fény, hogy az így előállított termék mely más szervezet fehérjéit tartalmazza, megnehezítve ezzel az ételallergiáktól szenvedők életét. Az ő esetükben ugyanis az allergénből elfogyasztott legminimálisabb mennyiség is életveszélyes lehet, tehát fontos az összetevők, az eljáráshoz használt anyagok pontos ismerete.

A vásárlók biztonsága érdekében a GM-termékeknek tehát számos biztonsági előírásnak meg kell felelniük, melynek betartását többek közt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) is felügyeli.

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közösen dolgozták ki azokat a szempontokat, melyek alapján a GM-termékek allergiát okozó vizsgálata történik, illetve megakadályozható az allergént tartalmazó élelmiszer piacra kerülése.

allergiaközpont.hu

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# allergia # étel allergia

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés