Ez lehetséges? Étrendkiegészítőkkel a halláskárosodás ellen?
Egy nemzetközi kutatókból álló kutatócsoport szakértői szerint bizonyos étrendkiegészítőkkel megelőzhető a maradandó halláskárosodás.
A Florida és Dél-Illinois Egyetem kutatói szerint különböző vitaminok, magnézium és egy, a sajtban és joghurtban található anyag segítségével elkerülhetjük, hogy a különböző zajártalmak maradandó károsodást okozzanak hallásunkban.
Az Egyesült Királyságban minden negyedik ember hallászavarokkal küzd: férfiak esetében az esetek negyedéért a zajártalom tehető felelőssé. Nőknél ugyanez az arány 15 százalék közelében van. A hadseregben szolgáló és nehéziparban dolgozók különösen veszélyeztetettek, de jelentős azoknak a fiataloknak a száma is, akik a túl hangos zene miatt szenvednek maradandó halláskárosodást.
Colleen La Prell professzor (Florida Egyetem) kutatása során a C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin és a magnézium hallásra gyakorolt védőhatását vizsgálta meg, Dr. Kathleen Campbell (Dél-Illinois Egészségtudományi Egyetem) pedig a D-met nevű, természetes formában a sajtokban és a joghurtban fellelhető, hatóanyagot.
"Sok esetben, például a hadseregben lőgyakorlat esetén a fizikai zajelfogók, a füldugók és zajszűrők nem alkalmazhatók, így kénytelen vagyunk új megoldásokat találni a maradandó halláskárosodás elkerülésére" - írják a kutatók.
"A modern élet egyik elkerülhetetlen velejárója a zajártalom, amellyel mindannyiunknak együtt kell élnie. Ezek a kutatások segíthetnek megérteni a zaj egészségünkre gyakorolt hatásait és azokat a módszereket, amelyekkel elkerülhetjük az egészségkárosodást" - nyilatkozta Stephen Stansfeld, a London Egyetem pszichiáter professzora, a Zaj Biológiai Hatásait Vizsgáló Nemzetközi Bizottság elnöke.