Friss koronavírus hírek ma
Nagyobb az esély a súlyos covidra, ha ennél alacsonyabb a D-vitamin-szintje!
Nem mindegy, mekkora a D-vitamin szintje a szervezetében!
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy izraeli kutatásról, amiben azt vizsgálták, hogyan befolyásolta a betegek D-vitamin-szintje a koronavírus fertőzéssel való megküzdésüket:
"Izraeli vizsgálat: összefüggés a SARS-CoV2 fertőzés előtti D-vitamin ellátottság és a COVID-19 betegség súlyossága között
A PLOS One szaklap február 03-i számában megjelent tanulmány szerint a SARS-CoV2 fertőzést megelőző D-vitaminhiány összefügg a COVID-19 betegség fokozottabb súlyosságával és a nagyobb halálozási kockázattal.
Ebben a megfigyeléses vizsgálatban olyan betegek vettek részt, akiknél 2020. 04. 07. – 2021. 02. 04. között igazolták PCR teszttel a fertőzést, és akiknél rendelkezésre álltak az ezt megelőző 14-730 nap között 25(OH)D vérszint adatok (ez egy D-vitamin anyagcseretermék, amelynek vérszintje mutatja a D-vitamin-ellátottságot).
A vizsgálat helyszínén, a Nahariya-ban lévő Galilee Medical Center-ben az oda kórházi kezelésre beutalt 1176 beteg közül 253-nál álltak rendelkezésre ilyen adatok (átlagéletkor: 63,3 év; 56,9% női beteg).
A D-vitaminhiányos betegek (<20 ng/ml 25 (OH)D szint 14-szer nagyobb kockázattal kerültek súlyos vagy kritikus állapotba, mint azok, akiknél a 25(OH)D szint legalább 40 mg/ml volt. Az eredmények függetlenek voltak az életkortól. A vizsgálati eredmények megítélésében szerepe lehet annak, hogy a D-vitamin ellátottsági adatok a fertőzés előtti 2 évre nyúlnak vissza.
Izraelben, mint a Közel-Keleten általában is, a napsütés ellenére nagyon gyakori a D-vitaminhiány;kb. 5 közül 4 embernél fordul elő."
Olvasson tovább! Poszt-covid: ezek a tünetek a leggyakoribbak
Dror AA, Morozov N, Daoud A, Namir Y, Yakir O, Shachar Y, et al. (2022) Pre-infection 25-hydroxyvitamin D3 levels and association with severity of COVID-19 illness. PLoS ONE 17(2): e0263069. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0263069
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0263069