Miért érzem másnak egyes ételek ízét? Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Hirtelen felindulásból érdeklődnék, hogy mi okozza, okozhatja azt, hogy megváltozott egyes ételeknek az íze?
Például a lila hagyma és a tojás ízét teljesen másnak érzem, eddig nagyon szerettem mind a kettőt, de most nem tudom megenni natúrban őket (épp ezeket ettem ismét teszt miatt máshonnan vásárolva sokadjára) decemberben voltam covidos akkor elköszönt az ízlés/szaglásom, de utána mikor vissza jött nem volt semmi változás. Kint élek külföldön ott vettem észre ezt az ízváltozást, illetve a hónalj izadságom szagát ha nem kenem be, de most itthon vagyok és itt is ezt tapasztalom, barátnőm nem érez változást semmiben. Mivel nem találok semmi infót és még is érdekel ez a jelenség ezért itt próbálom kideríteni. Ennél nagyobb bajom ne legyen, ahogy szokták mondani. De köszönöm a válaszukat, és a kitartó munkájukat!
Szaglás elvesztése covid után - ezek az okai és így nyerhető vissza >>
Kedves Kérdező! Dysgeusia a jelenség neve, és ennek a hátterében is gyakran fertőző betegség áll, napjainkban a covid.
Emellett szóba jöhetnek:
- gyógyszerek (főleg ha valami újat kezdett szedni),
- egyéb kémiai anyagok, fémek, toxinok (pl. akár permetező szerek).
- Bizonyos vitaminok (pl. B12 vitamin),
- vagy ásványi anyagok (pl. cink) hiánya is okozhat ilyesmit.
- Metabolikus vagy endokrin zavarok, pl. cukorbetegség vagy pajzsmirigy alulműködés,
- neurológiai kórképek is állhatnak a hátterében.
De a legvalószínűbb napjainkban a Covid fertőzés (az, hogy decemberben átesett rajta, sajnos nem zárja ki az ismételt fertőzést, de lehet a korábbi fertőzésének későn, ismételten megjelenő következménye is - ez nem is olyan ritka.)