Megnőhet a baktériumfertőzések esélye a vízrendszerekben
A világjárvány alatt huzamosabb időre lezárt épületek újranyitásakor kiemelt figyelmet kell fordítani azok ivóvíz hálózatának, használati melegvíz-rendszerének, valamint légkezelő- és klímaberendezéseinek biztonságos üzemeltetésére és vizsgálatára.
A pangó szakaszok komoly mikrobiológiai kockázatot jelenthetnek, különös tekintettel Legionella baktériumra, amely akár legionellozist, halálos betegséget is okozhat – hívják fel a figyelmet laboratóriumi szakemberek.-írja a Laboratorium.hu
Megnőhet a baktériumfertőzések esélye a vizes rendszerekben
A koronavírus okozta járvány tetőzése után a gazdaság újraindítása várható. Az épületek, épületrészek bezárása vagy korlátozott használata során azonban a pangó víz miatt jelentősen megnövekszik a Legionella és más kórokozó baktériumok szaporodásának kockázata a vizes rendszerekben – mondták el a Laboratorium.hu kérdésére Vadasi Tamás, Bordás Tamás és Kalinovits Gergő, a WESSLING Tudásközpont független laboratórium munkatársai.
Kiemelt kockázatú létesítménynek minősülnek az egészségügyi intézmények, a kereskedelmi szálláshelyek, a nedves hűtőtornyok és közfürdők. A látogatók és a dolgozók egészségének védelme érdekében minden vizes rendszert biztonságosan kell üzemeltetni már a lezárás ideje alatt is, az újranyitás előtt pedig el kell végezni a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.
A Legionella egy olyan mesterséges és természetes környezetben egyaránt előforduló baktérium, amelyik a langyos, meleg vízben hamar elszaporodik. Súlyos megbetegedést akkor okozhat, ha a víz párájával kijut a környezetbe, és ezt az úgynevezett aeroszolt az ember belélegzi. Az általa okozott megbetegedés, a legionellózis lényegében egy atípusos tüdőgyulladás, amely a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű légúti eredetű betegség is lehet – elég az 1976-os, philadelphiai hotelben történt esetre gondolni. Tünetei a láz, a száraz köhögés.
A Legionella szaporodásának azonban leginkább éppen az olyan körülmények kedveznek, mint amilyenek most álltak elő:
· a 20-50°C-os vízhőmérséklet,
· a szükséges tápanyagok megléte (mesterséges rendszerekben ezeket az organizmusok, a víz alkotói, korróziós termékek és a vízrendszerben kiülepedett anyagok biztosítják számukra),
· a pangó víz a szaporodáshoz szükséges időhöz
A baktériumok koncentrációjának növekedésével a megbetegedések kockázata is növekszik. Az átmenetileg használaton kívüli épületek esetén a vizes rendszerek üzemeltetése során ezért a fenti feltételek megszüntetésére, minimalizálására kell törekedni.
Hogyan menjünk biztosra az épület újranyitása elő
A Laboratorium.hu-nak nyilatkozó szakemberek a vizsgálatok szükségességét hangsúlyozzák, felhívva a figyelmet a jogszabály pontos intézkedéseire.Ezek az ivóvíz-mikrobiológiai vizsgálatok (ivóvíz és használati melegvíz esetén a pangó vízben fokozottan szaporodni képes mikroorganizmusokra javasolt:
Coliform, Escherichia coli, Telepszám 22°C-on, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus), a Legionellaó-vizsgálatok (a Legionella -kockázatbecslésben szereplő monitoring pontokon soron kívüli vizsgálat javasolt), valamint a levegővizsgálatok (a légkezelő rendszerek esetén egy, a klímaberendezéseknél szúrópróba-szerűen kiválasztott módon - a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendeletnek megfelelően). Ahhoz, hogy a fenti vizsgálatok megnyugtató eredményt hozzanak, és hogy az üzemeltetők megelőzzék a Legionella elszaporodását, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadniuk:
- Az ivóvíz hálózatok esetében fontos a víz áramlásának biztosítása.
- Ott, ahol az ivóvízhasználat nem folyamatos, szükséges a pangó szakaszok rendszeres, legalább hetente történő átöblítése, kifolyatása (minden csapon minimum 2 percig, vagy hőmérséklet-állandóság eléréséig).
- A kifolyatás során törekedni kell az aeroszol képződés minimálisra csökkentésére, a dolgozók a munkafolyamat során lehetőleg viseljenek maszkot.
- Fontos a végponti szerelvények tisztítása, vízkőtelenítése, mert a használaton kívüli szerelvényeken megtelepedő szennyeződések táptalajt és nagyobb felületet biztosíthatnak a baktériumok szaporodásához.
- A csökkentett vízfogyasztás mellett üzemelő, de nem leürített használati melegvíz-hálózatok esetében is gondoskodni kell a cirkuláció folyamatos fenntartásáról, továbbá javasolt rendszeresen hőfertőtlenítést végezni: a rendszervíz hőmérsékletét minimum 3 órára 70°C fölé kell emelni, majd szakaszosan haladva a legtávolabbi csapoló irányából valamennyi kifolyót 3 percig forró vízzel átáramoltatni a vízhőmérséklet egyidejű ellenőrzése mellett.
- A folyamatos légcserét csökkentett létszám melletti üzemelés esetén is biztosítani kell. Az üresen álló épületrészeket javasolt ezen túlmenően rendszeresen átszellőztetni. Az épületek újranyitása várhatóan a hűtési szezon kezdetével azonos időpontban fog megtörténni, emiatt fokozott figyelmet kell fordítani a klímaberendezések karbantartására, fertőtlenítésére.
A fenti intézkedésekkel és az ajánlott laboratóriumi vizsgálatokkal sokat tehetünk azért, hogy a Koronavírus után egy másik hírhedt kórokozó, azaz a Legionella se fenyegesse az egészségünket.