Koronavírus: a cégek nagy része még mindig nem veszi elég komolyan a fertőtlenítést
Sok helyen van kézfertőtlenítő, de a cipőtalpak fertőtlenítéséről a legtöbb helyen megfelejtkeznek.
A számos szektort érintő legújabb kutatás szerint van még tennivaló a prevenció és a vírusmegelőzés terén. Szeptember és október folyamán nem reprezentatív online kutatást végzett a Cleartex Kft., 5 hazai szektorra kiterjedően. Ezek az ipari létesítmények, az irodaházak és közintézmények, a szolgáltató szektor, a létesítménygazdálkodást folytató vállalkozások és a HORECA (hotel, étterem és kávézó) szektor egységei voltak. A kitöltők 56%-a vidéki, 44%-a budapesti vállalkozás.
Az elfelejtett védelmi vonal - a cipőtalpak
A válaszadók nagy része teljesíti az első érintkezési ponton található tisztítást: rendelkezik külső vagy belső szennyfogó-szőnyeggel. Ez az első védelmi vonal, hiszen a CDC (Amerikai Járványügyi Központ) kutatása szerint a szennyeződések - és ebbe különösen beletartozik a koronavírus is - jelentős részét-a cipőnkön visszük be a tisztán tartott helyekre, vagy a lábbelink segítségével terjed tovább a zárt téren.
A kutatás megállapította, hogy nem csak a levegőben szálló részecskéken terjed a covid, hanem a földre hulló aeroszol cseppeken is – és ezt viszik tovább a cipőtalpakon, akár egy egész kórház területén. Ezt nem nehéz belátni, hiszen például a tüsszentéssel, köhögéssel távozó vírus-részecskék döntő többsége a földön, a padlón végzi és onnan a cipőnk talpán visszük be az épületbe és juttatjuk tovább a helyiségek között.
Ennek ellenére a megkérdezett cégek 62%-a rendelkezik kültéri szennyfogó szőnyeggel és 81%-a beltérivel. Ezek a legkisebb erőfeszítést igénylő tisztítási módszerek, mivel a szennyfogó szőnyegek különböző típusain áthaladva automatikusan tisztulnak a talpak és távolítják el a szennyeződések nagy részét. A legnagyobb vendég vagy látogató forgalmú szektorokban (éttermek, kávézók, irodaházak) figyelnek oda leginkább a lábbelik tisztítására a bejáratok előtt, de meglepő módon a vendéglátó helyek a belső tisztítás terén le vannak maradva.
A szőnyeg viszont nem minden esetben elégséges, a biztos védelmet a bejáratnál felállított cipőfertőtlenítő megoldások jelentenék. Sajnos csak a válaszadók 10%-a jelezte, hogy rendelkezik ilyen cipőtalp fertőtlenítő megoldással. Nyilvánvaló, hogy ez az óvodákban, iskolákban, kórházakban, irodai bejáratokban vagy idősotthonokban kiemelt jelentőséggel bírna a megelőzés szempontjából. A kutatásban a CDC határozottan ajánlja, hogy a bejáratnál a cipőtalpakat is fertőtlenítsék az emberek a vírus terjedésének megállítása érdekében.
Fertőtlenítő pontok
Bár a válaszadók 70%-a azt mondta, hogy kialakított a bejáratnál fertőtlenítő pontokat, ezek a gyakorlatban legfeljebb a kézfertőtlenítésre szorítkoznak. És még ez sem tökéletes, mivel az említett 70% ellenére országos átlagban csak a válaszadók 30%-a rendelkezik érintésmentes kézfertőtlenítővel a bejáratánál. Az ellentmondás oka, hogy a vállalkozások nincsenek tisztában a fertőtlenítő pontokra vonatkozó elvárásokkal. A vendéglátó szektor ezen a téren viszont felül teljesített, 39%-uk szerzett be érintésmentes kézfertőtlenítő rendszert.
„Megvizsgáltuk, hogy melyik szektorban járnak előrébb a fertőtlenítés terén, és kiderül, hogy a legjobban az irodaházak állnak, ahol 89 %-nál van például szennyfogó szőnyeg és 35%-uknál érintésmentes fertőtlenítés is” – mondta el Pokorni Flóra a Cleartex Kft. értékesítési vezetője. Azon 10%, aki jelezte, hogy még cipőfertőtlenítővel is rendelkezik, döntően szintén ebből szektorból kerültek ki.
Tiszta a levegő?
Zárt tereknél, ahol a gyakori szellőztetés nem mindig oldható meg, illetve belső keringetésű klíma működik, elengedhetetlen lenne a levegő tisztítása is. Például egy étteremben, egy szálloda étkezőhelyiségében, vagy akár egy konferenciahelyszínen is jelentősen csökkenthető lenne ezáltal a fertőzés kockázata. Sajnos csak a válaszadók 12%-a rendelkezik levegőtisztító berendezéssel, azok nagy része viszont a közintézményi és irodaház szektorból kerül ki, míg második helyen a szolgáltató szektor található.
Az éttermek és kávézók csak 6%-a rendelkezik ilyen eszközzel. Látszik, hogy az irodák a dolgozóik védelmében többet tesznek, illetve a modern épületek légtechnikai berendezései erre már alkalmasak – ellenben meglepő az éttermek alacsony ellátottsága.
„Bár a korábbi felmérésekhez képest érzékelhető a tendencia, miszerint mind több cég fektet a megelőzésbe és a fertőtlenítésbe, de számos hiányosság fedezhető még fel, amelyet a balesetmentes folyamatos működés, a higiénia megőrzése és a látogatók vagy a munkatársak egészségének a megóvása érdekében elengedhetetlen lesz pótolni az év hátralévő részében” – emelte ki Pokorni Flóra.