Ha kávézunk, kisebb eséllyel kaphatjuk el a covidot?
Korábbi vizsgálat szerint a kávéivók Covid-19 fertőződési kockázata 10%-kal kisebb volt, mint azoké, akik nem kávéznak.
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy érdekes kutatásról, ami a covid és a kávéfogyasztás kapcsolatát vizsgálta:
"A kávé, legyen őrölt vagy instant, gátolta a koronavírus variánsok (alfa, delta, omikron) sejtekbe jutását egy in vitro sejtkísérlet sorozatban. Ugyanerre voltak képesek rendszeres kávéivóktól származó szérum minták is, még akkor is, ha koffeinmentes kávét ittak.
Az adalékanyagoknak, mint a tej vagy a tejszín, nem volt ilyen hatásuk. Korábbi vizsgálat szerint a kávéivók COVID-19 fertőződési kockázata 10%-kal kisebb volt, mint azoké, akik nem kávéznak. A hatásmechanizmusban a vírus tüskefehérje ACE2 receptor kapcsolat gátlása és más tényezők is szerepet játszottak. A kávé klorogénsav- izoklorogénsav-tartalma és más fenolszármazékok lehetnek fontosak."
A covid fertőzés tünetei:
- Láz vagy hidegrázás
- Köhögés
- Légszomj vagy légzési nehézség
- Fáradtság
- Izom- vagy testfájdalmak
- Fejfájás
- Ízlelés- vagy szaglásvesztés
- Torokfájás
- Orrdugulás vagy orrfolyás
- Hányinger vagy hányás
- Hasmenés
Olvasta már?
- Igaz vagy sem, hogy a főzött kávé erősebb?
- Ihatnak kávét a pajzsmirigybetegek? Itt a válasz!
- Vastagbélrák: ilyen hatással lehet a daganatra a kávé
- Kávé: ezen múlik, hogy jót tesz-e a szívvel, vagy inkább árt
- Kávé: így csökkentheti a koffein a koleszterinszintet
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!