Immunerősítés 60 felett: így lehet ellenálló a szervezete
Az idősebb korosztály tagjai nemcsak fogékonyabbak lehetnek a COVID-19-re, hanem a betegség általában súlyosabb formában jelentkezik náluk. Érdemes tehát mindent megtenni azért, hogy csökkenjen a fertőződés rizikója!
A TÉT Platform nemrég megjelent, hiánypótló tanulmánykötetében magyar szakemberek vizsgálták a koronavírus életünkre, életmódunkra gyakorolt hatásait, összegezték és elemezték a kutatási eredményeket. Az ingyenesen letölthető kötetben többek között olyan témákat járnak körül, mint az élelmiszerbiztonság, a járvány alatti egészséges táplálkozás vagy éppen a fogyasztói szokások változása a pandémia alatt.
Hogyan erősíthetik az idősek az immunrendszerüket?
A koronavírus-járvány szempontjából az idősebb kor, a túlsúly és a meglévő társbetegségek fokozott rizikót jelentenek. A statisztikák szerint a 60 év felettieknél súlyosabb formában jelentkezhet a fertőzés, esetükben a gyógyulás folyamata is hosszadalmasabb és nehezebb lehet, megnövelve a halálozás rizikóját is. A fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében nagyon fontos az alapvető higiénés szabályok betartása: a gyakori, alapos kézmosás, a maszkviselés, a szociális távolságtartás.
Ugyanakkor a kórokozók elleni hatékony védekezéshez kulcsfontosságú az immunrendszer megfelelő működése is. Feigl Edit, Dr. Sepler Zsuzsa és Zentai Andrea nemrég megjelent tanulmányukban 5 olyan tényezőt emeltek ki, melyekkel az idősebb korosztály tagjai is segíthetik az immunrendszerük működését. Ezek:
- a megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel
- az esetleges hiányállapotok rendezése, a krónikus betegségek megfelelő kontrollja
- a rendszeres testmozgás
- a káros hatások (alkoholfogyasztás, dohányzás) mellőzése
- a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és a stresszkezelés
Egészséges, változatos étkezés
Az egészséges, változatos táplálkozással nemcsak az immunrendszert támogathatjuk, hanem olyan krónikus, nem fertőző betegségek rizikóját is csökkenthetjük, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, stroke, elhízás, emésztőrendszeri illetve bizonyos daganatos betegségek. A felsoroltak COVID-19-fertőzés esetén társbetegségként rosszabb kimenetel kockázatát is hordozzák. Idősebb korban az egészséges táplálkozás alapelemei közé tartozik:
· napi 4 adag zöldség és gyümölcs
· teljes értékű gabonafélék fogyasztása
· állati eredetű fehérje és tejtermék fogyasztása minden nap
· napi 2 liter folyadék
· kevesebb só, cukor és telített zsír
· változatosság, idényszerűség és a helyi termékek előnyben részesítése
Egy kicsi mozgás …
A koronavírus-járvány során az otthon maradás többnyire a fizikai aktivitás beszűküléséhez, csökkenéséhez vezet, ami sajnos nemcsak a krónikus betegségek kockázatának növekedésével jár, hanem az immunrendszer működését is gyengítheti, illetve az izmok leépüléséhez is vezethet.
A nemzetközi szakmai szervezetek ajánlása szerint heti minimum 150 perc mérsékelten intenzív testmozgás javasolt (ez naponta 25-30 percet jelent), természetesen az egyéni lehetőségek figyelembe vételével. Tornázni otthon is lehet, akár online vezetett órák segítségével, de rendkívül jó hatású és mindenki számára könnyen elérhető sportolási módszer a séta.
Ez is érdekelheti:
- Szputnyik V: hogyan működik az orosz vakcina?
- Ha így köhög, nem a koronavírus okozza!
- Szaglásvesztés: ezek a betegségek is okozhatják, nem csak a koronavírus!
Pótoljuk a D-vitamint!
A D-vitaminnak a szervezetben számos szerepe igazolódott eddig: az egészséges csontozat és fogazat mellett az immunfolyamatokban, sejtosztódásban, izomfunkció fenntartásában is szerepet játszik. Kutatásokban idős, D-vitamin-hiányos embereknél D-vitamin-pótlás hatására javuló izomerőt és izomfunkciót igazoltak.
Magyarországon sajnos kiemelkedően sokan küzdenek D-vitamin-hiánnyal, különösen az ősztől kora tavaszig tartó időszakban. A pótlás mértékéről, módjáról érdemes a háziorvossal egyeztetni, de szerencsére ma már sok D-vitamin-készítményből válogathatunk.