Friss koronavírus hírek ma
A D-vitamin segíthet elkerülni a súlyos covidot, ennyit érdemes belőle szedni
Nem mindegy, mennyi D-vitamin van a szervezetben, ha az illető elkapja a koronavírust. Egy friss kutatás érdekes eredményekre jutott.
Egy újabb tanulmány igazolta, hogy összefüggés van a szervezet D-vitamin szintje és a súlyos tünetek kialakulása között koronavírus-fertőzés esetén – írja a Psychology Today cikke alapján a Portfólió.
Magasabb D-vitaminszintre van szükség
A friss izraeli kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a korábban feltételezettnél jóval magasabb D-vitaminszintre van szükség, amihez nem feltétlen elég a kiegyensúlyozott étrend. A kutatás kitért arra is, hogy a két éve tartó járvány miatti bezártság miatt sokak szervezetében kritikus érték alá csökkent a D-vitamin szintje.
A mostani tanulmány 2020 áprilisa és 2021 februárja között azt vizsgálta, hogy lehet-e összefüggés a fertőződés előtti D-vitaminszint és aközött, hogy kialakul-e súlyos megbetegedés. A kutatók a következő eredményekre jutottak: a D-vitaminhiányban szenvedők felénél súlyos, életveszélyes tünetekkel járt a covid; míg a megfelelő D-vitaminszinttel rendelkezőknél ez az arány csak 10% volt.
A D-vitamin természetes módon az emberi bőrben szintetizálódik, amelyhez közvetlen napfényre (különösen UV-B sugárzásra) van szükség. A járvány és a korlátozások miatt az elmúlt 2 évben is sokaknál csökkenhetett emiatt is a D-vitaminszint a kritikus szint alá, amelynek határértéke 20 nanogramm milliliterenként. A kutatók arra jutottak, hogy több mint a duplája, 50 nanogramm a határérték, amely alatt gyenge a szervezet immunválasza.
D-vitamint tartalmazó ételek
Az izraeli tanulmány szerint az étkezésnek jóval kisebb a szerepe a D-vitamin szint fenntartásában, mint a természetes napfénynek és az étrend-kiegészítőknek. Az élelmiszerek közül D-vitaminban gazdagok többek között:
- a friss zsíros halak
- gomba
- joghurt
- kacsahús
- tojássárgája
- marhamáj
A tanulmányt a The Lancet nevű orvosi szaklapban publikálták. Az eredmények pedig hasonlóak voltak azzal a korábbi, koronavírus előtti kutatással, amely szerint a D-vitamin csökkenti a légúti megbetegedések kialakulásának esélyét. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a D-vitamin egy részét képezi a szervezet koronavírus elleni védekezésének, és kizárólag a szintjéből nem lehet arra következtetni, hogy kit, mennyire fog a fertőzés súlyosan érinteni.
Felnőttek D-vitamin pótlása ősztől tavaszig
A D-vitamin természetesen nemcsak a koronavírus betegség idején támogatja az immunrendszert, hanem a betegség megelőzése során is fontos szerepe lehet. A D-vitaminnak fehérvérsejt-serkentő hatása van, és a fertőzés megelőzésében is közrejátszhat.
• Egészséges felnőtteknél szeptembertől áprilisig javasolt a D-vitamin szedése. Számukra napi 1500-2000 NE D-vitamin-adag javasolt.
• Túlsúlyos vagy elhízott felnőtteknél (testtömegindex; BMI > 30 kg/m2) az egyébként szokásos adag duplája, azaz 3000-4000 NE/nap D-vitamin-dózis javasolt,- folyamatosan, naponta szedve.
• A D-vitamin-hiány szempontjából rizikócsoportba tartozóknak egész évben, folyamatosan javasolt a D-vitamin-bevitel.
D-vitamin hiánya: valóban megduplázza a szívinfarktus és a stroke kockázatát? - olvasson tovább!
A D-vitamin-hiány szempontjából rizikócsoportba tartoznak:
• újszülöttek
• időskorúak, különösen többszöri elesés esetén
• túlsúlyosak, elhízottak
• életmódjuk vagy betegségük miatt napsugárzást tartósan nem kapó személyek
• terhes nők, szoptató anyák
• csontlágyulásos, csontritkulásos betegek
• krónikus máj- vagy vesebetegek
• felszívódási zavarral rendelkező betegek (pl. Crohn-betegek)
• mell- vagy vastagbéldaganatosok
• krónikus szívelégtelenségben szenvedők
• bizonyos gyógyszereket (pl. epilepszia elleni gyógyszerek, gyulladáscsökkentő szteroidok) szedők