Férfitársak: meg vagyunk mentve! (kopaszodás elleni étrend...)
Kopaszodás elleni étrend? Jó hír a férfiak számára, hogy a tudósok megtalálták, mi okozza a kopaszodást: a hajtermelő sejtek megfelelő termelődésének rendellenessége.
Azonban rossz hír, hogy a felfedezést követően még nem lehet ez ellen semmit sem tenni, a kutatók szerint ugyanis még legalább egy évtizedbe is belekerül, míg megoldást találnak a probléma kezelésére. Noha a génjeink nagymértékben meghatározzák a kopaszodásra való hajlamunkat, azért érdemes azt is tudni, hogy saját életvitelünk is befolyásolja, milyen ütemben veszítjük el hajszálainkat.
Vezető brit hajszakértők szerint a következőket kell észben tartanunk, hogy minél tovább megőrizhessük hajkoronánkat:
Ne fésülködjünk túl erősen!
Ezzel ugyanis akaratlanul is kihúzhatunk hajszálakat és ennek következtében károsodhatnak a hajhagymák.
Samponozás közben finoman masszírozzuk a fejbőrt!
Érdemes tudni, hogy a korpa, a dermatitisz vagy az ekcéma összefüggésben áll a hajhullással, mivel gyulladáskeltő hatásúak és a gyulladások károsítják a hajhagymákat.
Együnk főtt ételt reggelire!
A hajban keratin található, ettől lesz a hajszál erős. A túl kevés proteinbevitel hatással van a keratinszintre, ami lecsökkenve a haj erősségének elvesztéséhez vezet vagy akár növekedésének leállását is eredményezheti. Ezért érdemes reggelire vörös húsokat, halat, tojást vagy csirkét fogyasztani, vagyis villásreggelivel indítani a napot, mert ezzel erősítjük hajhagymáinkat.
Kerüljük a petróleumtartalmú hajzseléket!
Ezek a hajzselék ugyanis képesek blokkolni a hajhagymák működését, különösen, ha rendszeresen használjuk az ilyen készítményeket - sokkal jobban járunk, ha vizes alapú megoldást alkalmazunk.
Tanuljunk meg ellazulni!
A férfihormonok túl nagy mértékben károsíthatják a hajhagymákat, stressz hatására a férfiak pedig több tesztoszteront választanak ki, ami nagyobb hajveszteséghez vezet.
Együnk diót, mogyorót!
Mivel vashiány is hajhulláshoz vezethet, ezért a vaspótlásról érdemes gondoskodni, a táplálékok közül a vörös húsok, a sötétzöld zöldségek, a dió- és mogyorófélék és a szárított gyümölcsök sok vasat tartalmaznak, így érdemes a segítségükkel is gátat vetni a hajhullásnak.
Felejtsük el a hajfestéket!
A gyakori hajfestés ugyanis szintén elősegíti a hajhullást, mivel a festékek kiszárítják a hajszálakat, ezért könnyebben törnek. Egyes hajfestékek hatására pedig allergiás reakció és dermatitisz is kialakulhat a fejbőrön, ennek következtében pedig a hajhagymák is károsodnak.
Szokjunk le a dohányzásról!
A cigaretta nem csak szívpanaszokat és rákot okoz, de a hajunk is rámehet a pöfékelésre. Az új kutatások szerint valószínűleg a hajhagymák vérellátását is ugyanúgy károsítja, ahogy a testen belül az ereket.