Reflux és nyár: ezekre érdemes ügyelnie a melegebb hónapokban
A nyári hónapokban is vannak olyan ételek és italok, melyekkel érdemes óvatosnak lenni.
Nyáron könnyebb lehet a kímélő étrendet tartani, ám még így is akad néhány dolog, amire figyelni kell az év legmelegebb hónapjaiban. Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy melyek ezek.
Mi az a reflux?
A reflux népbetegségnek számító emésztési probléma, ami a tápcsatorna felső szakaszát érinti. Lényege, hogy a gyomor bejáratánál található szelep nem zárt megfelelően és ezért a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami kellemetlen gyomorégést, puffadást, kellemetlen leheletet okoz.
Kiegyensúlyozott étrend
A zsíros, fűszeres ételeket, amiket a reflux-diétában kerülni kell, a nyári hőségben nem igen kívánjuk. Gazdag a választék viszont a diétában megengedett friss zöldségekből, amelyekből saláta, zöldségkrém, esetleg főzelék, a gyümölcsökből pedig turmix vagy gyümölcssaláta is készülhet.
Fogyaszthatjuk őket önmagában is, amennyiben nem okoznak panaszt. Javasolt azonban a zöldségeket és gyümölcsöket valamilyen magasabb rosttartalmú pékáruval, keksszel, olajos magvakkal, esetleg tejtermékkel együtt fogyasztani a tünetek elkerülése érdekében. Arról továbbra se feledkezzünk meg, hogy a zöldségek és gyümölcsök túl nagy mennyiségben – főként a citrusfélék, a paradicsom és a hagyma - fokozhatják a reflux tüneteit, ezért ezeket ilyenkor is tanácsos kerülni.
Csökkentse a refluxot kiváltó italok fogyasztását
A koffeines és a túl hideg italok fogyasztása továbbra sem javasolt, így a jegeskávé kerülendő reflux esetén. A kávé mellett az egyéb koffeintartalmú tea és üdítők sem ajánlottak. Az alkohol és a szénsavas italok kellemetlen mellékhatása, hogy lazítják a nyelőcső alsó záróizmát, és növelhetik a reflux tüneteit. Ahogyan az étkezéseknél is, a folyadékpótlás kapcsán is kövessük a „többször, kis mennyiséget” elvét. Elsősorban ne étkezések közben igyunk, mert ezzel tovább fokozzuk a gyomor telítettségét. Étkezések között fogyasszunk szobahőmérsékletű vizet, gyümölcsteákat vagy gyógyteákat.
Erre ügyeljen az étkezések után
A nyári melegben, nyaralás során különösen csábító lehet egy ebéd utáni szieszta gondolata, ám ez reflux esetén kerülendő. Próbáljunk meg függőleges helyzetben maradni étkezés után, ne feküdjünk le az azt követő 2-3 órában. Fekvő helyzetben ugyanis még könnyebben visszaáramolhat a savas gyomortartalom, ezáltal fokozódhatnak a reflux tünetei.
Súlykontroll
A plusz kilók nyomást gyakorolhatnak a hasi területre, túlsúly mellett ezért fokozódnak a reflux tünetei. Érdemes ezért hosszú távon is tartható kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres mozgással leadni a súlyfelesleget. A nyár erre egy remek alkalom, változatos, friss, könnyű fogásokat készíthetünk és a jó időben a szabadban is mozoghatunk. Az életmódváltás mellett reflux szempontjából is egyértelműen kerülendő a dohányzás, ugyanis ellazítja az alsó nyelőcső záróizmát, ami fokozhatja a reflux tüneteit.
A reflux-diétára vonatkozó általános ajánlások mellett fontos megjegyezni, hogy egyénenként eltérően reagálhatunk az egyes élelmiszerekre – hangsúlyozza Vajdovich Dorottya. Ami egy embernek segít, az másnak nem feltétlenül lesz hatásos, illetve ami valakinek problémát okoz, más esetleg jól tudja tolerálni. Minden esetben figyeljünk a saját testünkre és tüneteinkre, illetve érdemes felkeresni dietetikust, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb italokat és személyre szabott étrendi ajánlásokat a reflux kezelésére.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!