Ezeket látta már?

Bélmikrobióta: ezekkel az ételekkel óvhatja a bélnyálkahártya egészségét

mikrobiom, mikrobióta, bélnyálkahártya

A telített zsírokban gazdag, magas cukortartalmú, rostokban szegény étrend hatására megváltozik a bélnyálkahártyán élő bélbaktérium-közösség összetétele, ami gyulladásokhoz vezethet.

Az alacsony rosttartalmú nyugati-típusú étrend károsítja a bélnyálkahártyát, a károsodások pedig növelhetik a gyulladások és fertőzések kockázatát – derül ki az Umeå Egyetem kutatóinak vizsgálatából, ami egyúttal a Blautia bélbaktérium jelentőségére is felhívja a figyelmet. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász orvosa szerint a bélbaktériumok megismerésével egyre világosabbá válik a bélmikrobiota egészségünk megőrzésében betöltött szerepe.

Szervezetünk őre: a bélnyálkahártya

A bélrendszerünkbe kerülő káros anyagokkal szemben szervezetünknek hatékony védelmi rendszert kell kialakítania, melyben kiemelt szerepe van a bélfalunkat borító nyálkarétegnek. Normális esetben ez a nyálka átjárhatatlan. A telített zsírokban gazdag, magas cukortartalmú, ám rostokban szegény étrend hatására azonban megváltozik a bélnyálkahártyán élő bélbaktérium-közösség összetétele. Ez helyileg kialakuló gyulladásokhoz, a nyákréteg sérüléséhez vezet, megnyitva az utat a káros anyagoknak és a kórokozóknak.

– mondja dr. Pászthory Erzsébet, aki hangsúlyozza, hogy a nyálkahártya károsodása számos betegség, többek között az irritábilis bélszindróma kialakulásában is szerepet játszik.

Egészséges nyálkahártya? Ezért fontosak a rostok!

A mikrobióta tehát a bélnyálkahártya védelmi működésének nélkülözhetetlen tényezője, és azt is tudjuk, hogy étrendünk összetétele nagy hatással van rá. A nagy kérdés, hogy milyen az egészségünket támogató mikrobiota ideális összetétele. Pontos szabály valószínűleg nincs, hiszen minden ember mikrobiotája egyedi, mint az ujjlenyomat. Ma már számos, bizonyítottan jó hatású mikroorganizmust ismerünk (például a Lactobacillusok, Bifidobaktériumok), és egy friss kutatás eredményei alapján ezek sorához csatlakozott most a Blautia coccoides nevű baktérium.

A Björn Schröder által vezetett német és finn kutatókból álló kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy a megnövekedett rostbevitel vajon befolyásolja-e a bélmikrobiotának a vastagbélnyálkahártya működését moduláló képességét. Ehhez 67 egészséges középkorú személyt vontak be a három hónapon át tartó vizsgálatba, a kísérleti alanyoknak pedig napi 10 g-mal növelték a rostbevitelét. Az eredmény értékeléséhez a vizsgálat kezdetekor és végén is bélbaktériumokat gyűjtöttek tőlük, majd a bélbaktériumokat átültették olyan egerekbe, amelyeket alacsony rosttartalmú étrenddel kezdtek el táplálni.

Az eredmények tanúbizonysága szerint a rostszegény étrenden kifejlődő bélbaktériumok átültetése után kimutatható volt a kísérleti állatok bélnyálkahártyájának károsodása, míg abban a csoportban, ahol a fokozott rostbevitelt követően végezték csak el a transzplantációt, a nyálkahártyaréteg ép maradt. Az eredmények tehát rávilágítanak arra, hogy az élelmi rost bevitelnek jelentős szerepe lehet bélbaktériumaink funkcionalitásának megőrzésében és ezáltal a nyálkahártya védelmi funkciójának biztosításában is.

A Blautia coccoides baktérium jelentősége

A bélbaktériumok összetételét tanulmányozva arra is fény derült a vizsgálat során, hogy a megemelt rostbevitelt követően magasabb lett Blautia baktérium mennyisége, melynek jelenléte szorosan korrelált az egerek ép nyálkahártyafunkciójával. További kiegészítő vizsgálatokban, melyben a nyugati (rostszegény) étrenddel táplált egerek ivóvizét Blautia baktériummal egészítették ki, hasonló változásokat tapasztaltak a nyálkafunkcióban, mint amit a magas rosttartalmú étrendet követően átültetett bélbaktériumok esetében megfigyeltek. A kutatók arra is rájöttek, hogy a Blautia coccoides által kiválasztott vegyületek közvetlenül is serkenthetik a nyálkakiválasztást.

Ez a felfedezés egyúttal magyarázatot ad arra is, hogy ennek a baktériumnak a jelenléte miként tudja segíteni a bél-nyálkahártya védekező funkcióját rostszegény étrend mellett is. Mindemellett az E-coli fertőzésben szenvedő egerekbe adott Blautia baktériummal a bélrendszeri fertőzés súlyosságát is csökkenteni tudták. Tehát a Blautia baktérium védőhatása is igazolható fertőzés esetén – összegezték a vizsgálat eredményeit a kutatók a Nature Communications folyóiratban. Tudjuk azt is, hogy a Blautia coccoides, sok társához hasonlóan, kedvezően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, így hozzájárul a cukorbetegség és elhízás megelőzéséhez.

Milyen ételeket együnk?

A koji (ejtsd: kódzsi) egy penészgomba, melyet a japán konyha sokféle alapanyag erjesztéséhez használ, így készül például a szójaszósz és a miso. A koji-erjesztésű ételek kiváló tápanyagok, vagyis prebiotikumok a Blautia baktériumok számára. Ázsiai élelmiszerboltokban nálunk is kaphatók, de otthon is kísérletezhetünk koji-spórák használatával készült erjesztett ételekkel.

Összefoglalva, a bélmikrobiota nem csak az emésztés folyamatában játszik kiemelkedő szerepet, de együttműködik az immunrendszerünkkel, és fontos védelmi vonalat biztosít a kórokozókkal szemben – mondja dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ szakembere. Hozzáteszi: a bélmikrobiotával kapcsolatos orvosi kutatások segítségével mind jobban megismerhetjük azoknak a bélbaktériumoknak a szerepét, amelyek ezt a színes és változatos közösséget alkotják, a mikrobiom terápia pedig rendkívül ígéretes lehetőségeket rejt a jövőre nézve. Bár ezzel kapcsolatban még sok a megválaszolatlan kérdés, azt biztosan tudjuk, hogy mivel a mikrobiota számára a diétás rostok jelentik a tápanyagot, mikrobiotánk és egész szervezetünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlen a magas rosttartalmú étrend tartása, ami napi 30-45 gramm rost fogyasztását jelenti.

Összegzés

  • Az alacsony rosttartalmú nyugati étrend károsíthatja a bélnyálkahártyá
  • A bélbaktériumok összetétele nagy hatással van a bélnyálkahártya működésér
  • A magas rostbevitel javíthatja a bélbaktériumok funkcionalitását és az egészséges bélnyálkahártya fenntartását.
  • A Blautia coccoides jelenléte segítheti a bélnyálkahártya védekező funkcióját és csökkentheti a bélrendszeri fertőzések súlyosságát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mentális betegségek és a bélflóra: szorosabb a kapcsolat köztük, mint hittük

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mikrobiom

Forrás: Gasztroenterológiai központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához