Halál a májra? Pont fordítva...!
Minden férfi álma megvalósulni látszik - a legújabb kutatások szerint akár heti ötször is felkereshetjük kedvenc kocsmánkat, hiszen a mértékletes alkoholfogyasztás jót tesz a májnak.
Persze mindez azt jelenti, hogy alkalmanként maximum két pint (körülbelül két korsó) sört, vagy ennek megfelelő mennyiségű bort fogyaszthatunk. A kutatási eredmények szerint a rendszeres, de mértékletes ivás sokkal jobb, mint az alkalmankénti alkoholfogyasztás vagy az absztinencia.
A Nemzetközi Alkohol Kutatási Tudományos Fórum szakértői az alkoholt tartják a különböző májbetegségek első számú rizikófaktorának, de csakis akkor, ha túlzásba visszük az ivást. A mostani eredmények szerint a rendszeres, de mértékletes alkoholfogyasztás közel 60 százalékkal csökkentheti a zsírmáj kialakulásának esélyeit.
A Japánban, 9885 férfi részvételével készült kutatás során a szakértők folyamatosan ellenőrizték az önkéntesek egészségügyi állapotát, majd összevetették az adatokat az alkoholfogyasztási szokásokkal. A zsírmáj előfordulása a mértékletes alkoholfogyasztók körében fordult elő legritkábban. Később azonban kiderült, hogy nem a mennyiség a fontos, hanem az, hogy milyen gyakran iszunk.
A legjobb, ha 3-4 alkoholos italt 21 napra elosztva fogyasztunk el, ekkor a legkisebb a zsírmáj kialakulásának esélye. "Eredményeinkből világosan látszik, hogy az alkoholfogyasztás védő hatással van a májra férfiak esetében, és a rendszeres, mértékletes alkoholfogyasztás segíthet megelőzni a zsírmáj kialakulását" - olvasható a kutatási eredményeket beszámolóban.
"Az elhízás és más anyagcserezavarok sokkal komolyabb rizikófaktort jelentenek a zsírmáj kialakulásában, mint az alkohol, ami természetesen így sem veszélytelen, hiszen mértéktelen fogyasztása könnyen cirrózis (májzsugor), vagy más súlyos májbetegség kialakulásához vezethet." - nyilatkozták a szakértők.
A mértékletes alkoholfogyasztás gyulladáscsökkentőként hat a máj sejtjeire, ami így csökkenti a májbetegségek kialakulásában esélyeit is.