Fontos receptek - epebetegeknek
Néhány mintaétrendet adunk közre a dietetikus jóvoltából: az egyik az akut roham, ill. epeműtét vagy epehólyag gyulladás utáni étrend, a másik pedig a krónikus epebetegségben ajánlott. Olvassák figyelemmel, és hasznosítsák a kedves betegek!
Mintaétrend (epekőroham, epeműtét, epehólyag gyulladás után)
Első-második nap:
Koplaltatás + 1.) világosra főzött citromos tea mesterséges édesítővel, 2.) szűrt gyümölcslé cukor nélkül, 3.) limonádé, 4.) csipkebogyó tea, 5.) közben lehet kortyonként ivóvízzel is itatni a beteget.
Második-harmadik nap:
Reggeli: Tea, pirított kenyér,
Tízórai: Szűrt natúr narancslé,
Ebéd: Zöldségfőzet, vizes burgonyapüré, szénsavmentes ásványvíz
Uzsonna: Reszelt alma
Vacsora: Főtt rizs (kevés), párolt sárgarépa, szűrt gyümölcslé,
Utóvacsora: Reszelt alma
Harmadik-negyedik nap:
Reggeli: Másnapos kenyér, citromos tea, pulykasonka,
Tízórai: Nyers reszelt sárgarépa + reszelt alma,
Ebéd: Diétás rántott leves (zsemlekockával), párolt pulykamell tökfőzelék (tej nélkül),
Uzsonna: Párizsi, pirított zsemle, citromos tea,
Vacsora: Héjában sült burgonya, fehérpecsenye, limonádé,
Utóvacsora: Szűrt natúr narancslé
Mintaétrendek krónikus epebetegségekben
1. nap
Reggeli: Karamellás tej, tavaszi felvágott, paradicsom,
Tízórai: Puffasztott rizs szelet, alma,
Ebéd: Zöldségleves reszelt tésztával, sertésmájas rizs fejes saláta,
Uzsonna: Búzacsírás, kefires őszibarack
Vacsora: Citromos tea, pulykafelvágott, pirított kenyér, vékonyan megkenve szívbarát margarinnal, fejes saláta levél
2. nap
Reggeli: Csipkebogyó tea, köményes sajt, margarin, rozskenyér, paradicsom,
Tízórai: Gyümölcsös joghurt,
Ebéd: Rizsleves, sertéssült, parajfőzelék, félbarna kenyér, szénsavmentes ásványvíz,
Uzsonna: Korpovit keksz, málna limonádé
Vacsora: Baromfi párizsi, kenyér, vékonyan megkenve szívbarát margarinnal, paradicsom
3. nap
Reggeli: Limonádé mézzel, halkrém, zsemle, paradicsom,
Tízórai: Tavaszi turmix,
Ebéd: Gulyásleves csirkehúsból, rizsfelfújt, málnaöntet, szénsavmentes ásványvíz,
Uzsonna: Gyümölcs,
Vacsora: Tea, baromfi párizsi, félbarna kenyér, vékonyan megkenve szívbarát margarinnal, metélőhagyma,
4. nap
Reggeli: Joghurt, kifli 2 db,
Tízórai: Narancsos író,
Ebéd: Burgonyaleves, Afrikai harcsa kapormártásban, csipkeszörp ital,
Uzsonna: Gyümölcskenyér, szénsavmentes ásványvíz,
Vacsora: Tejeskávé, reszelt Tenkes sajt, pirított kenyér, fejes saláta levél