Diétával enyhíthetők az IBS tünetei
Egy kísérleti, alacsony szénhidrát fogyasztással járó étrend csökkentette az irritábilis bél szindróma kellemetlen tüneteit, melyek a gyulladásos bélbetegségekben (Crohn betegség, colitis ulcerosa) szenvedők életében okoznak nehézségeket.
Az ausztráliai vizsgálat eredménye szerint a gyulladásos bélbetegségben (IBD) és irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek több mint 50%-ában hatásos a gabonát, hagymát, tejet, jégkrémet, almát, mézet, hüvelyeseket és csonthéjas gyümölcsöket tartalmazó ételek mennyiségének csökkentése.
Az IBS tünetei a hasi fájdalom, hasmenés és puffadás, ugyanakkor a vastagbélben nem látható elváltozás. IBD esetén a panaszok hasonlóak, de a vastagbél is be van gyulladva.
A vizsgálatot 100 beteg bevonásával végezték, legalább három hónapon keresztül. Minden beteg számára személyre szabott diétás értékelés segítségével határozták meg, hogy mely élelmiszerek váltják ki a hasi panaszokat.
Azok a betegek, akik betartották az étrendi korlátozást, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak javulást állapotukban, különös tekintettel a hasi fájdalomra, hasmenésre és puffadásra. A betegek véleménye szerint a diéta bevezetése nem okozott nehézséget számukra, és az ételek ízét is megfelelőnek találták.
A Crohn betegek 50%-a és colitis ulcerosa betegek 30%-a IBS-ben is szenved egyidejűleg.
A kutatást végző orvosok véleménye szerint nem célszerű a gyógyszeres vagy a műtéti kezelés választása olyan esetben, amikor a beteg panaszait nem gyulladás okozza. IBS-re utaló tünetekkel kísért gyulladásos bélbetegségben a diéta alkalmazása megfelelő kezelés lehet.