DAO vizsgálata - önmagában nem elég a hisztamin intolerancia diagnosztizálásához
Sokan kérik a vizsgálatot, ám a hisztamin intoleranciát csakis a következő esetben állítják fel.
Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, aki hisztamin intolerancia diagnózisa miatt szigorú diétára kényszerültek, mert egy vérvizsgálat az úgynevezett DAO enzim csökkenését mutatta ki a szervezetükben. Kutatások szerint a hisztamin intolerancia megállapításához azonban egyetlen laborvizsgálat nem elegendő és nem áll rendelkezésre jelenleg egyetlen kiforrott diagnosztikus módszer sem a kórkép fennállásának igazolására.
Mikor alakul ki hisztamin intolerancia?
A hisztamin részben a szervezetünk immunsejtjeiben termelődő, allergiás reakciók során élettani folyamatokban részt vevő, részben pedig bizonyos élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő természetes anyag (úgynevezett biogén amin), amely lebontásáért a DAO (diamino-oxidáz) nevű enzim felelős. Ha ennek működése valamilyen okból gátolt, vagy hiányos, akkor lassul a hisztamin lebontása a szervezetben, és az élelmiszerekkel magasabb koncentrációban bekerülő hisztamin esetlegesen allergiaszerű tüneteket okozhat.
"Az években ugrásszerűen elterjedt az a magánlaborokban végzett teszt, amely során a DAO enzim aktivitását határozzák meg a vérben, és annak csökkenésekor hisztamin intoleranciát állapítanak meg. E mögött azonban nagyon kevés tudományos kutatás áll, és azok eredménye sem egyértelmű. A hisztamin intoleranciára jellemző tünetek és a DAO enzim mért aktivitása között nem áll fenn szoros kapcsolat. Ezt részben az is magyarázza, hogy az enzim aktuális aktivitását sok külső tényező, például alkoholfogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek is befolyásolják." – mondta dr. Gönczi Lóránt.
A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika tanársegédje hozzátette: ha a hisztamint nagy mennyiségben visszük be a szervezetbe, akkor bármely egészséges emberben okozhat panaszokat. Egy ismert és dokumentált, de ritka kórkép a hisztamin mérgezés (hisztamin intoxikáció), amely során súlyos ételallergiához hasonló tünetek alakulnak ki a betegekben, például bizonyos halkonzervek (makrélafélék) fogyasztása után, hiszen ezek kimondottan nagy mennyiségben tartalmazhatnak hisztamint.
Az ételallergia tünetei
Az ételallergiák esetében 20-40 percen belül jelentkeznek a bőrtünetek, úgy mint bőrpír, viszketés, illetve gasztroenterológiai tünetek, többek között hányinger, hányás, hasmenés. Ha bőrtünetek nem lépnek fel, és a beteg csak étkezés utáni hasmenésre, rosszullétre, émelygésre panaszkodik, akkor még sokkal több kórkép jöhet szóba, vagyis a diagnózis még nehezebben határozható meg – ismerteti az orvos.
"Mi is sok olyan beteget láttunk már, aki úgy érkezett a hisztamin intolerancia diagnózisával, hogy volt egy alacsonyabb DAO laborenzim értéke, és az egyetlen panasza az étkezés utáni émelygés volt, vagyis a hisztamin intolerancia diagnózisát a klinikai tünetek nem támasztották alá." – ismertette dr. Gönczi Lóránt.
A hisztamin intolerancia fennállását három lépcsőben lehet vizsgálni
- Első lépcsőben szükséges az anamnézis felvétele és a klasszikus ételallergia, illetve egyéb, ételallergiához hasonló tüneteket okozó ritka betegségek kizárása (pl. masztocitózis és karcinoid szindróma).
- Ha ez megtörtént, akkor következő lépcsőként hisztamin kizárásos diétát kell tartani, és diétás naplót vezetni. A magas hisztamin tartalmú ételek: az olajos halak, makrélafélék, érlelt sajtok, szárazon érlelt húsok, kolbászok, bizonyos zöldségek, például a spenót, a paradicsom vagy a savanyú káposzta, illetve a sör és a bor. Alapvetően ezeket az élelmiszereket kell elhagyni, mert bár egyéb élelmiszercsoportok is tartalmaznak hisztamint, de jóval kisebb mértékben. A diétás napló és a hisztamin kizárásos diéta során kiderül, hogy melyik élelmiszercsoport okoz panaszt a betegnél.
- A szakmai közlemények csak utolsó lépcsőként, és pusztán komplementer tesztként, kiegészítő vizsgálatként javasolják a DAO-enzim meghatározását.
A doktor arra is kitér, hogy 2017-ben a német és svájci allergológiai társaság kiadott egy állásfoglalást, ami leírja, hogy pusztán a DAO-enzim meghatározása során nincs elegendő bizonyíték a hisztamin intolerancia diagnózisának felállítására, ezért önmagában nem használható sem a betegség megerősítésére, sem annak kizárásra.
„Összességében elmondható, hogy a hisztamin valódi lebontási zavarából származó kórkép minden valószínűség szerint igen ritka, és nem mutat szoros kapcsolatot a vér DAO enzim szintjével” – fűzi hozzá, azt is megemlítve, hogy a hisztamin intolerancia tünetegyüttesét nehéz lehet elkülöníteni egy új, fel nem tárt ételallergiától, mely felnőtt korban szintén nagyon ritka.
Mi az IBS?
Ha a gyomor-bélrendszeri panaszok bőrtünetek nélkül jelentkeznek, – ami nem típusos hisztamin intolerancia esetén – akkor az irritábilis bél szindrómától (IBS) kell elkülöníteni. Pusztán az enzimaktivitás mérési eredményére alapozva sok IBS-ben szenvedő betegnél állíthatják fel tévesen a hisztamin intolerancia diagnózisát, ami miatt feleslegesen vezetnek be diétás szigorításokat, ez a betegek életét nehezebbé teszi, de hosszútávon nem javítja a klinikai tüneteket.
Az IBS egy olyan funkcionális bélbetegség, amely hátterében organikus szervi probléma nem mutatható ki, ennek gyakorisága az utóbbi évtizedekben azonban ugrásszerűen megnövekedett a népességben. Az IBS tünetei a puffadás, görcsös hasi fájdalmak, hasmenés hasonlóak a hisztamin intolerancia tüneteihez.
Összegzés
- A hisztamin intolerancia diagnosztizálása nehéz és összetett.
- Vannak vizsgálatok, melyek kimutathatják DAO enzim csökkent aktivitást a szervezetben.
- A túlzott hisztamin-bevitel bármely egészséges szervezetben okozhat panaszokat.
- A hisztamin mérgezés ritka, de súlyos tünetekkel járó állapot.
- A hisztamin intolerancia tüneteit nehéz elkülöníteni más betegségektől és állapotoktól.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!