Alkoholt termel a kanadai nő szervezete- az orvosok eleinte nem hitték el neki, hogy nem iszik
Ritka szindróma okozta az édesanya szédüléseit és ájulásait.
A túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása igen kellemetlen panaszokat okozhat: ilyenkor az ember szédül, nehezen koordinálja a mozdulatait, felgyorsul a pulzusa, kipirul, és csökken a reakcióideje is. Hogy ez kinél hány deci után következik be, az változó, hiszen ezt befolyásolja többek között az, hogy hány éves, pontosan mit ivott, mennyi a BMI-je, mit és mennyit evett előtte stb.
Egy torontói édesanya egy olyan furcsa betegségben szenved, aminek során a szervezete úgy termel alkoholt, hogy semmit sem iszik.
Két éven át járt orvosról orvosra
Az 50 éves nő egy időben igen vissza-visszatérően igen sokat panaszkodott szédülésre, gyengeségre. Egy nap úgy ájult el, hogy beütötte a fejét a konyhapultba, miközben iskolás korú gyermekeinek ebédet készített. Mindeközben lehelete alkoholszagú volt, és olyan tüneteket mutatott, mintha részeg lenne - írja a CNN.
Ám egy csepp alkoholt fogyasztott - éppen ezért férjével két éven keresztül járt orvosról orvosra, míg végül valaki hitt neki.
- A nő újra és újra felkereste háziorvosát és két év alatt hétszer is kénytelen volt sürgősségi osztályra menni – mondta Dr. Rahel Zewude, a Torontói Egyetem fertőző betegségek specialistája.
Vészesen magas volt az alkoholszintje
Az orvosok azt találták, hogy a nő alkoholszintje 30 és 62 millimól/liter között mozoghat, míg a normális az 2 millimol/liter alatti érték lenne. A 62 millimól/liter alkoholszint rendkívül magas, sőt, már életveszélyesnek számít – mondta Barbara Cordell, az Auto-Brewery Syndrome Information and Research elnöke.
Nem tudni, hogy az alkoholszintje elérte volna ezt a szintet, ám sokan 30-40 millimol/liter véralkoholszint mellett is jól vannak.
A diagnózis: auto-sörgyár szindróma
Miután a sürgősségi orvosok nem hitték el a nőnek, hogy nem fogyasztott alkoholt, pszichiáterhez küldték. Három különböző szakember is megvizsgálta őt, és egyöntetűen azt állították, hogy a nő nem felel meg az alkoholfogyasztási zavar diagnózis kritériumainak.
- Bizonygatta az orvosoknak, hogy vallása nem engedi az ivást, ráadásul a férje is mindig megerősítette, hogy nem ivott- mondta Zewude, aki kezelte később az édesanyát.
- Csak a hetedik vizit alkalmával, egy sürgősségi orvos gondolt arra, hogy ennek szervi oka lehet, így ő mondta először ki a diagnózist: auto-sörgyár szindróma. Majd elküldte specialistához.
Nem könnyű felismerni a betegséget
Az orvosok többsége nem ismeri fel ezt a ritka betegséget, mivel úgy gondolják, hogy az illető titokban iszik, illetve viselkedészavarai vannak.
- Több mint 300 olyan személyről tudok, akiknél auto-sörfőzde-szindrómát diagnosztizáltak – mondta Cordell.
Az utóbbi évtizedekben csak néhány esetben számoltak be erről a szindrómáról. A legtöbb ilyen történet olyan emberekkel kapcsolatos, akiket ittas vezetésért tartóztattak le, ám szentül állították, hogy egy kortyot sem ittak.
Az első ismert eset 1946-ban történt Afrikában, amikor egy 5 éves fiúnak ismeretlen ok nélkül megrepedt a gyomra. A boncolás során megállapították, hogy a hasa tele van alkoholszagú „habos” folyadékkal.
Mi is az auto-sörgyár szindróma?
Az auto-sörgyár szindrómát bélfermentációs szindrómának is nevezik. Ez a ritka állapot részeggé teszi a benne szenvedőket anélkül, hogy alkoholt fogyasztanának. Ennek oka, hogy a szervezet a cukros és keményítőtartalmú ételeket (szénhidrátokat) alkohollá alakítja. Hátterében nagy valószínűséggel az élesztőgombák állnak (főleg a candida) és úgy gondolják, hogy a folyamat a vékonybélben megy végbe és nagymértékben különbözik a vastagbélben zajló normál bélfermentációtól (amely energiát ad szervezetünknek).
Érdekes eset volt, amikor egy 61 éves férfi bélrendszerében az úgynevezett Saccharomyces cerevisiae-t vagy sörélesztőt találtak nagy mennyiségben- ugyanazt az élesztőt, melyet a sörkészítéshez használnak.
Ezek növelik meg a szindróma fellépésének esélyét
- májbetegség
- cukorbetegség
- gyomor-bélrendszeri betegségek
- gyulladásos bélbetegségek
- genetika
Gyakran maguk az érintettek sem veszik észre
Sok szindrómában szenvedő ember hatalmas mennyiségű, metabolikusan keletkező alkohollal képesek élni, és ezt néha csak akkor veszik észre, amikor bajba kerülnek a törvénnyel - például közúti ellenőrzés során.
A diagnózis felállítása nem könnyű. Amennyiben felmerül a gyanú, úgy székletvizsgálatra van szükség - ezáltal fény derülhet arra, ha túl sok élesztő van a bélrendszerben.
Létezik egy másik teszt is, melynek során az illető glükóz (cukor) kapszulát kap, majd körülbelül egy óra elteltével az orvos ellenőrzi a véralkohol szintjét. Auto-sörgyár szindróma esetén ennek értéke 1,0 és 7,0 milligramm/deciliter között változhat.
Kevesebb szénhidrát és gombaölő szerek
A szindróma szerencsére kezelhető. A terápia fontos része a szénhidrátok csökkentése, valamint, ha van alap betegsége, akkor annak kezelése. Ezek mellett az orvos gombaellenes gyógyszereket javasolhat.
A terápia hatására a kellemetlen tünetek megszűnnek és az illető teljes értékű életet élhet.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!