Tényleg csökkenti a halolaj az emlőrák kockázatát?
Menopauzát követően az étrendkiegészítő halolaj hatására mintegy 32 százalékkal csökken az emlőrák kialakulásának esélye. Hogyan lehetséges ez?
Egy amerikai tanulmány, melyet Emily White, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ (Seattle) munkatársa vezetett, 15 egészségügyi hatással rendelkező speciális élelmiszerre koncentrált. Egyedül a halolaj, amelyet például a lazac zsírja tartalmaz, bizonyult ebből a szempontból előnyösnek. A halolaj nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen omega-3 zsírsavakat.
Omega-3 és az emlőrák
A vizsgálat során 35 ezer, 50 és 76 év közötti, változókor utáni nőt tanulmányoztak, akiket étrendi szokásaikról, nem-vitamin és nem-ásványi só étrendi kiegészítőikről kérdeztek. A kezdeti időpontban egyik alany sem szenvedett emlőrákban, azonban a hat éves követési idő elteltével 880 ilyen esetet regisztráltak.
A kutatók statisztikai elemzései megállapították, hogy azok körében, akik halolajból készült étrendi kiegészítőt alkalmaztak, mintegy 32 százalékkal csökkent az emlőrák kialakulásának kockázata. A hatás leginkább a leggyakoribb szövettani típust, az invazív duktális emlőrákot érintette.
Omega-3, mint gyulladáscsökkentő
Jelenleg nem ismert, hogy a halolaj – amelyet mások a szív- és érrendszeri betegségek elkerülése miatt javasolnak – pontosan miként fejti ki daganatgátló hatását, de valószínűleg ebben szerepet játszanak gyulladásgátló összetevők. Az elemzés nem terjedt ki arra, hogy milyen mértékű volt a halolaj fogyasztása, mindössze az ismert, hogy a vizsgálat kezdetén az alanyok rendszeresen alkalmazták az étrendi kiegészítőt.
A szakértők szerint a vizsgálat megerősítése további tanulmányokat tesz szükségessé, melyet véletlenszerűen elosztott csoportokon kell elvégezni.