Szójafogyasztás - és emlőrák-kockázat
A szója fogyasztása kockázatot jelenthet egyes emlőrákos páciensek számára. Egyes nők számára kockázatot hordozhat a szója fogyasztása, mert rezisztenssé teheti emlődaganatukat a kezeléssel szemben - állapították meg amerikai kutatók.
Patkányokkal végzett laboratóriumi kísérleteik azt mutatták, hogy az egész életükben szójaszármazékkal etetett állatok jól reagáltak a népszerű rákgyógyszerre, a tamoxifénre, amikor emlőrákot váltottak ki náluk. Azok a rágcsálók azonban, amelyek felnőttként kezdtek el szóját enni, rezisztenssé váltak a tamoxifén kezelésre.
A kutatás egy lehetséges okot sugall arra, hogy miért nem működik a tamoxifén egy idő után, és miért kezd újra növekedni a tumor egyes nőknél - vélik a Georgetown-i Egyetem kutatói, akik eredményeiket az Amerikai Rákkutatási Szövetség (AACR) éves találkozóján Chicagóban ismertették.
"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a nyugati (fehér) nőknek, akik a szója fogyasztását felnőttként kezdték, abba kellene hagyniuk, ha mellrákot diagnosztizálnak náluk" - emelte ki Leena Hilakivi-Clarke, a tanulmány vezető szerzője.
A szója izoflavonokat tartalmaz, amelyek a szervezet által termelt ösztrogén hatását utánozzák, és egyébként egészséges fehérjeforrásnak számítanak. Emlődaganat elleni lehetséges előnyös hatását gyakran feltételezik, mert a szóját elterjedten fogyasztó ázsiai nők körében ritkábban fordul elő a mellrák úgynevezett hormonreceptor-negatív típusa.
Mivel a tamoxifént tipikusan az ösztrogén- és/vagy progeszteron receptor-negatív tumorok esetében adják a pácienseknek, a tanulmány azt sugallja, hogy a szer hatását csökkenti, ha a kezelt beteg étrendje az általa nem gyerekkorban megismert szóját tartalmazza.