Itt a magyarázat, hogy miért egyre gyakoribb a rákos megbetegedés a fiatalabbaknál
Egyre több a rákkal küzdő fiatal, melynek elkeserítő oka van.
Kevés kivételtől eltekintve a rákos megbetegedések korábban főleg az idősebb korosztály tagjait érintette, ám manapság egyre több fiatal felnőttnél is diagnosztizálnak egyre több ráktípust. Bár a kor még most is erős provokáló faktora a rosszindulatú daganatoknak, viszont ha valakinél felmerül a tumor jelenlétének esélye, hiba lenne vizsgálatok nélkül kizárni annak meglétét, még akkor is, ha az illető esetleg fiatalabb. A St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Karának végzős hallgatója rájött annak okára, hogy miért diagnosztizálnak egyre több rosszindulatú megbetegedést alacsonyabb életkorban. Az eredményei elkeserítőek.
A fiatalok gyorsabban öregszenek, mint valaha
Ruiyi Tian, a St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Karának végzős hallgatója megállapította, hogy többféle ráktípus is egyre gyakoribb a fiatalabb felnőttek körében világszerte. Ennek oka pedig az, hogy a gyorsabban öregszenek, mint valaha - írja a The Mirror.
Az ember biológiai életkorát nagyban befolyásolja többek között a nem megfelelő étrend, a fizikai aktivitás hiánya, a rossz mentális egészsége és a káros környezeti hatások - ezek manapság rendkívül mértékben károsítják a szervezetet. Elkeserítő, de az 1965 után születetteknél 17%-kal nagyobb a felgyorsult öregedés kockázata, mint azoknál, akik 1950 és 1954 között születtek. Ezáltal ennél a korcsoportnál egyre nagyobb a tüdőrák, a gyomor-bélrendszeri rák és a méhtestrák kialakulásának kockázata.
A kutatócsoport szerint az eredmények egyengethetik az utat a biológiai életkoron alapuló szűrések előtt, így más a fiatalabbaknál is egyre gyakoribbá válhatnak ezek a vizsgálatok.
A világ, amiben élünk
Dr. Coral Olazagasti, a Miami Sylvester Egyetem Átfogó Rákkutató Központjának munkatársa a New York Post-nak azt nyilatkozta, hogy mindez főleg a környezeti kockázati tényezőknek tudható be.
- Ez a víz, amit iszunk? Vajon az élelmiszereinkben lévő rovarirtó szerek? Lehetséges, hogy életmódbeli döntések, feldolgozott élelmiszerek vagy a testmozgás csökkentése? – tette fel a kérdéseket Olazagasti, aki hozzátette, hogy ezeken túl a mai fiataloknál nagyobb a krónikus stressz, a depresszió és a szorongás, melyek mind-mind hozzájárulnak a rák kialakulásához.
Káros ételek
A kutatók felhívták a figyelmet a táplálkozás fontosságára is. A több feldolgozott élelmiszer fogyasztása, az annak következtében fellépő elhízás ugyanis fontos okai lehetnek a daganatos megbetegedések növekvő arányának. Ennek ok-okozati összefüggéseihez azonban még több tanulmányra van szükség, mindenesetre a szakemberek egyetértenek abban, hogy rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás a rák prevenciójában. Ezért lehetőleg kerülje a feldolgozott élelmiszereket és a sok adalékanyagot tartalmazó ételeket, és inkább a friss, rostban gazdag élelmiszereket keresse! Szakemberek szerint a mediterrán diéta nem csak a szív-és érrendszeri betegségek megelőzését segíti, de a rák fellépésének esélyét is csökkenti.
Mi mindent tehet a rák megelőzése érdekében?
- ne dohányozzon, ugyanis számos ráktípushoz kapcsolódik.
- táplálkozzon egészségesen: fogyasszon minél több rostot, gyümölcsöt/zöldséget, telítetlen zsírsavakat, halakat és kerülje a feldolgozott élelmiszereket.
- mozogjon: a szakemberek azt javasolják, hogy legalább heti 150 perc mérsékelt aerob tevékenységet vagy heti 75 perc kemény aerob mozgást végezzen.
- óvja a bőrét a nap káros sugaraitól, ugyanis a bőrrák az egyik leggyakoribb ráktípus.
- járjon rendszeresen szűrésekre: ezáltal nem csak a korai diagnózist teheti lehetővé, de több szűrésnél már a rákmegelőző állapotokat is tudják azonosítani.
- ismerje meg családi kórtörténetét, hogy meg tudja idejében tenni a preventív lépéseket
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!