Erőspaprikával a rák ellen
Angol kutatók olyan anyagot mutattak ki a jalapeno fajtájú chiliben, amely sikerrel pusztítja el a rákos sejtek energiatermelő központját, ami a beteg sejtek gyors elhalásához vezet.
Angol kutatók olyan anyagot mutattak ki a jalapeno fajtájú chiliben, amely sikerrel pusztítja el a rákos sejtek energiatermelő központját, ami a beteg sejtek gyors elhalásához vezet.
A nottinghami egyetemen végzett kutatás vezetői szerint a rák elleni harc "rendkívül jelentős" állomását jelenti a felfedezés, amelyről a Biochemical and Biophysical Research Communications című szaklapban számoltak be.
A kísérletben kimutatták, hogy a jalapenóból kivont capsaicin nevű vegyület képes elpusztítani a rákos sejtekben az energiatermelésért felelős mitokondriumot, amitől a beteg sejt gyorsan elpusztul.
A capsaicin okozza a különböző chilifélékben és közeli rokonukban, a paprikákban a csípős érzést, és a jalapeno az erősen csípős fajták közé tartozik. A Wilbur Scoville nevű patikus által a csípés mérésére 1912-ben kifejlesztett módszer alapján az édesnemes paprika 0 Scoville erősségű, míg a skála másik végén a habanero chili áll 350 ezer Scoville-lal, míg a jalapeno a termesztésének körülményeitől függően 2500-10000 Scoville egységnyit csíp.
"Ez a vegyület úgyszólván leállítja a rákos sejt szívverését, és úgy gondoljuk, hogy ezzel gyakorlatilag megtaláltuk a rák Achilles-sarkát" - kommentálta a kutatás vezetője, Dr. Timothy Bates az új fejleményt a BBC tudósítójának kedden. A capsaicin ráadásul az egészséges sejteket nem támadja meg, és a jalapeno gyakori fogyasztása a rákos betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tesz a nottinghami kutatók szerint.
A brit rákkutató központ munkatársa, Josephine Querido ugyanakkor óvatosságra intett: "A kísérlet alapján korai lenne azt hinni, hogy egy nagy adag chilivel biztosan gyógyítható vagy akár megelőzhető lenne a rák. A kísérlet csak annyit bizonyított, hogy a kivonat képes elpusztítani rákos sejteket laboratóriumi körülmények között, de a módszer hatékonyságát és megbízhatóságát élő emberen még nem tesztelték."
Korábbi tanulmányok is felfedezni vélték már a capsaicin rákellenes hatását, de mint kiderült, ennek érvényesüléséhez elég nagy mennyiség, heti mintegy 8 habanero chilinek megfelelő mennyiség szükséges.
(MTI-Panoráma)