Daganat megelőzésére D-vitamin? Ennyit számít, ha elhízott
A kutatási eredmények alapján nincs jó hírünk.
A AMA Network Openben jelent meg az a kutatás, ami a D-vitamin- és az omega-3-zsírsav prevenciós hatásait vizsgálta.
A D-vitamin és a rák
Post-hoc elemzések szerint habár, az 5 éves D-vitamin-pótlás (2000 NE/nap) nem mutatott előnyöket a daganat és szívbetegségek kimenetele szempontjából, amikor a kontroll csoportot és a D-vitamint szedő csoportot összehasonlították, azonban a másodlagos elemzések után fontos dologra jöttek rá a kutatók.
A testtömeg alapján végzett elemzések már azt mutatták, hogy azoknál, akik normál testsúlyúak (BMI< 25,0 kg/m2 ) voltak, a D-vitamin jelentős előnyöket produkált, ugyanis 24 százalékkal csökkent a tumor előfordulási gyakorisága, 42 százalékkal pedig a rákos halálozás. Azoknál viszont, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, nem találtak ilyen kedvező hatásokat. További vizsgálatokat igényel, hogy a túlsúlyosak esetében mi lehet a megoldás, és hogy a magasabb D-vitamin dózis segítséget jelenthet-e.
Mennyi D-vitamint érdemes szedni, ha túlsúlyos?
Korábban több vizsgálatban összefüggést találtak a magasabb D-vitamin-szérumszint és a kevesebb légzőszervi fertőzés között. Más felmérésekben viszont nem találtak szignifikáns összefüggést a szérum D-vitamin-szint és az alsó légúti fertőzések gyakorisága vagy súlyossága között. Az alacsonyabb D-vitamin-szintet, illetve a D-vitamin-hiányt számos betegséggel hozták összefüggésbe, pl. csontritkulás, autoimmun betegségek, szívelégtelenség, magas vérnyomás-betegség.
2012-ben született 3. Magyar D-vitamin konszenzus megemelte a napi beviteli referencia szintjét (1500-2000 NE), illetve említést tett arról, hogy túlsúly és elhízás esetén nő a szükséglet, ebben az esetben a duplája, 3000-4000 NE a javasolt bevitel. Mindezek az értékek akkor igazak, ha megelőzni szeretnénk a hiányállapotot, ha azonban már egy kialakult D-vitamin-hiányról van szó, ennek sokszorosát javasolják. Az ajánlásnál nagyobb dózis alkalmazása nem jár további előnyökkel, sőt, akut vagy krónikus mérgezést is okozhat.
Olvasta már?
- Vastagbélrák: ez a 6 rizikófaktor növeli a daganat kialakulásának esélyét
- Rosszindulatú vastagbélrák: ezek a korai stádium tünetei
- Vastagbélrák: ilyen hatással lehet a daganatra a kávé
- Hat lépés a vastagbélrák megelőzése felé
- Mik a vastagbélrák jelei? Ezek a tünetek daganatra utalnak
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!