Kiderült, milyen gyümölcsök segíthetnek elkerülni a vastagbélrákot
A gránátalma az egyik olyan gyümölcs, amely kapcsán a kutatók izgalmas eredményekre jutottak.
A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés. A beteg túlélési esélyeit a daganatban lévő sejtpusztító sejtek (CD8+ sejtek) sűrűségéből számolják ki. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az urolitin A (UA) koncentrált formái - gránátalma emésztésének természetes terméke - a mitofágiát, vagyis mitokondriumok régi részéinek, lebontását segítik.
Középpontban az immunválasz fokozása
A közelmúltban a kutatók egerekben vizsgálták az UA vastagbélrákra gyakorolt hatását. Azt találták, hogy az UA "erősen védő" daganatellenes T-sejtes immunitást indukált egerekben.
"Eredményeink azért különösen izgalmasak, mert ezúttal nem a tumorsejtre, hanem az immunrendszerre, vagyis a rák elleni természetes védekezésre összpontosítottunk" - mondta Dr. Dominic Denk, a németországi Frankfurti Egyetemi Kórház orvosa, a tanulmány első szerzője.
A tanulmány az Immunity című szaklapban jelent meg.
Hogyan keletkezik az UA?
"UA az ellagitanninok metabolitja, amelyek egyfajta polifenolok. A polifenolokról ismert, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek" - mondta az Dr. Thomas M. Holland, a Rush University Medical Center Rush Institute for Healthy Aging orvos-tudósa, aki nem vett részt a tanulmányban.
"Az ellagitanninok elsősorban a gránátalmában, de az eperben, a málnában és a diófélékben (leginkább a dióban) találhatók meg" - magyarázta, majd hozzátette, hogy ezek az élelmiszerek rengeteg olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek egyébként is előnyösen hatnak az egészségre. Az ellagitanninokat a bélbaktériumok alakítják át UA-vá, de az embernek ép és megfelelően változatos bélmikrobiommal kell rendelkeznie ahhoz, hogy ez az átalakulás megtörténhessen" - tette hozzá Dr. Holland.
UA és vastagbélrák: ezek a vizsgálat eredményei
A vizsgálathoz a kutatók a vastagbélrákkal küzdő egereket két csoportra osztották.
- Az egyik csoportnak 18 héten keresztül UA-tartalmú ételeket adtak,
- míg a másik csoport kontroll étrenden volt.
Az UA-tartalmú étrenden tartott egereknél jelentősen csökkent a daganatok előfordulása és mérete, s emellett a vastagbél belső nyálkahártyájában magasabb volt a T-sejtek szintje.
További kísérletek során a kutatók megállapították, hogy az UA pozitív immunhatása nem volt jelen sem az érett T- és B-sejtek nélküli, sem a CD8+ T-sejtekben szegény egereknél. Kiemelték, hogy az UA pozitív hatásai bizonyos T-sejtek jelenlététől függenek.
"Ez a tanulmány azt sugallja, hogy az UA várható általános gyulladáscsökkentő tulajdonságain túlmenően nagyobb immunmodulációt is lehetővé tehet, amelyben a szervezet képes felismerni és kezelni a gyomor-bél traktusban kialakuló korai daganatos növekedéseket, mint amilyenek a vastagbélrák esetében tapasztalhatók" - jegyezte meg Dr. Holland.
Embereken is vizsgálták az UA hatását
A kutatók ezután az UA hatását vizsgálták öt donorból származó emberi T-sejtekre.
"Bár ebben az esetben in vitro (azaz akár kémcsőben, petri-csészében stb.) figyelték meg, az UA-ról kimutatták, hogy képes a CD4 memória T-sejtek termelését indukálni. Ez a funkció gyors választ tesz lehetővé egy antigénnel való ismételt érintkezés esetén - ebben az esetben ezek tumorspecifikus antigének lennének" - tette hozzá Dr. Holland.
Olvasta már?
- Vastagbélrák: erre számíthat, ha részt vesz a szűrővizsgálaton
- Vastagbélrák: ez a 6 rizikófaktor növeli a daganat kialakulásának esélyét
- Rosszindulatú vastagbélrák: ezek a korai stádium tünetei
- Vastagbélrák: ilyen hatással lehet a daganatra a kávé
- Hat lépés a vastagbélrák megelőzése felé
- Prosztatarák és a vastagbélrák - van, amiben hasonlítanak
- Mik a vastagbélrák jelei? Ezek a tünetek daganatra utalnak
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!