A kávé és a tea csökkentheti egyes agytumorok kockázatát...
A kávé és a tea fogyasztása csökkentheti egy rosszindulatú agydaganat előfordulásának valószínűségét, állítják amerikai kutatók.
A megállapításra egy több mint 500 ezer európai bevonásával készült tanulmány adatait elemezve jutottak a Brown Egyetem (Providence, Rhode Island) kutatói Dominique Michaud vezetésével.
A glióma elnevezésű, rosszindulatú agytumor viszonylag ritka, Európában például 100 ezer emberre évente 6-8 eset jut. Annak valószínűsége, hogy valakinél kialakul élete folyamán ez a betegség, kevesebb mint egy százalék.
Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban tíz európai országból, 521 488 személytől származtak az adatok. A felmérésbe bevont emberek részletes kérdőívet töltöttek ki egészségi állapotukról, étrendjükről, életvitelükről. A vizsgálatban átlagosan 8,5 évig követték nyomon a résztvevőket.
Két mondatban...
Az ilyen jellegű cikkeket, tanulmányokat a "szakma" mindig komoly kétkedéssel és kritikával fogadja, mert néhány év múlva megjelenik egy másik tanulmány, ahol szintén hatszámjegyű populáción bebizonyosodott mindennek az ellenkezője...
Mit lehet tenni? Ezek az állítások mindig - az életben általában is, a klinikai gyakorlatban meg főként - hosszú távon nyernek bizonyítást, amely hosszú táv ez esetben akár több évtizedet is jelenthet - de talán megéri...
(a szerk.)
A kutatók úgy találták, hogy a több kávét és teát fogyasztó emberek körében kisebb kockázattal alakult ki glióma az eltelt idő alatt, mint azok között, akik keveset vagy egyáltalán nem ittak ezen italokból.