A brokkoli daganatellenes hatása
A szulforafán, mely a brokkolifélékben megtalálható kémiai anyag, sikerrel alkalmazható a daganatok megelőzésében – állítják az Oregoni Állami Egyetem munkatársai.
A megelőzést célzó preklinikai vizsgálatok szerint a szulforafán szelektív módon pusztítja a daganatos sejteket, de nem károsítja az ép prosztatasejteket. A szer alkalmazása főként az említett prosztatarák, illetve emlőrák esetén jön szóba.
A szulforafán nagy mennyiségben főként a brokkoliban, és más kelbimbófélékben van jelen. Hatására jellemző, hogy gátolja a hiszton deacetiláz (HDAC) nevű enzim működését, mely egy igen ígéretes területe a rákos betegségek gyógyításának. A HDAC alapvető szabályozó hatását a DNS-en fejti ki, ezáltal befolyásolva azt, hogy mely gének fejeződjenek ki, melyek pedig ne.
A daganatellenes gyógyszerek legfőbb problémája a szelektivitás: a szer úgy károsítsa a daganatos sejteket, hogy az egészségek emellett ne pusztuljanak el.
Dr. Emily Ho és munkatársai szerint az említett fitovegyület ezen feltételeknek megfelel, emiatt a megelőzésben is sikerrel lehetne alkalmazni. A HDAC-gátlók hatására jellemző, hogy úgy állítja le a szabályozatlan sejtosztódást, hogy bekapcsolja a gátolt géneket, ezáltal normalizálva a sejt működését.
Szelektivitás...
Ezen oldalon már írtunk a brokkoli - pontosabban a szulforafán daganatgátló hatásáról, nem is ez a komment tárgya.
Daganatos betegségeknél különösen nehéz kérdés, mivel a kemoterápiás szerek jelentős része citosztatikum (tehát sejtméreg), hogyan lehet biztosítani bármely szelektivitást, tehát hogy az egyébként ép sejtek, szövetek a kezelés következtében ne károsodjanak.
Egy ismert orvosi beavatkozási technika erre, amikor a gyógyszert lokálisan juttatják be, tehát közvetlenül a tumorba pl. injekció révén, amivel legalább annyi elérhető, hogy ott a tömegben jelenlevő káros sejteket pusztítsa el a gyógyszer - és nem az egészségeseket.
Ha viszont úgymond "szisztémás" kezelés történik, tehát akár szájon át, akár infúzió formájában általában, akkor végül is adott szer a szervezet bármely részére képes eljutni, tehát nemcsak a daganatban fog felhalmozódni - és hatni.
Ezért is folyik intenzív kutatás minden olyan ágens, technika stb iránt amely pont arra irányul, hogy mégis szelektív lehessen a kezelés, tehát főként a tumorsejteket támadja és pusztítsa el. Ezért jönne kapóra pl. a cikkben említett szulforafán is.
a szerk.
A Molecular Nutrition and Food Research oldalain megjelent tanulmány egyike a munkacsoport számos eredményének, mely a szulforafán biológiai hatásait taglalja. Egy korábbi állatkísérletben szulfofaránt tartalmazó étrend gátolta a prosztatarák növekedését.
Az új vizsgálat viszont azt bizonyítja, hogy a vegyület szelektív módon támadja a prosztatában lévő jóindulatú és rosszindulatú daganatsejteket, ugyanakkor nem káros az egészséges szövetállományra. Emiatt az anyag mindenképp alkalmas a következő fázisba való továbblépésre, a klinikai vizsgálatok végzésére.
A vizsgálat azt is bizonyítja, hogy szulforafántartalmú ételek nagy dózisban való fogyasztása nem rendelkezik toxikus hatással.