Receptek cukorbetegeknek
Receptkombinációk cukorbetegeknek - néhány recept a cukorbetegek részére, hogy ők se maradjanak ki a jóból...
Zöldfűszeres túrókrém
20 dkg sovány túró
5 dkg light margarin
1 csomag kapor / snidling, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 szál zeller
A túrót villával összetörjük, majd a margarin nal simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd hűtőszekrényben összeérleljük.
E:71 kcal Sz:1 g
Baranyai zöldségleves
15 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
20 dkg karfiol
15 dkg zöldborsó
5 dkg csiperkegomba
5 dkg vöröshagyma
2 evőkanál olaj
4 dkg cérnametélt
petrezselyemzöld
A zöldséget vékony karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szed jük, a gombát vékony cikkekre daraboljuk. Az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a sárgarépát és a gyökeret, és összepirítjuk. Hozzáadjuk a többi zöldsé get, ízesítjük sóval, és felengedve a kellő mennyiségű víz zel, kis lángon addig főzzük, míg a zöldségek ressre puhulnak. Ekkor belefőzzük a tésztát, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott friss petrezselyem zölddel.
E:145 kcal Sz:20,7
Gyümölcsleves
30 dkg meggy
1 db alma
1 db citrom
1 dl tej, 1,5°/-os
1 evőkanál liszt
egész fahéj, folyékony édesítőszer
3-4 szem szegfűszeg
Kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni a fahéjat a szeg fűszeggel és a citromhéjjal. Beletesszük a kimagozott meggyet, és amikor kicsit együtt forraltuk, behabarjuk a zsír szegény tejjel elkevert liszttel. Legvégül beletesszük a há mozott és cikkekre vagy kockára vágott almát, és a tetszés szerinti folyékony édesítőszert, de ilyenkor már csak egyet forralunk rajta, hogy az alma ne főjön szét. Lehűlve, szobahőmérsékleten tálaljuk. Nyáron tehetünk a levesbe egy gom bóc light fagylaltot is.
E:81 kcal Sz:16,7 g
Csőben sült halfilé
60 dkg halfilé
15 dkg trappista sajt
5 dkg liszt
5 evőkanál olívaolaj
½ db citrom
A halfilét gyengén megsózzuk, lisztbe forgatva olívaolajban elősütjük úgy, hogy a közepe félig nyers maradjon. A félig sült halszeleteket tűzálló tálba helyezzük, beborítjuk a vékony sze letekre vágott sajttal, és előmelegített sütőbe tesszük, de csak addig, míg ráolvad a sajt. Tálaláskor citromkarikákkal díszítjük.
E:420 kcal Sz:10 g
20 dkg tarhonya
25 dkg sovány comb
15 dkg füstölt pulykacomb
Pásztortarhonya
10 dkg vöröshagyma
20 dkg burgonya
20 dkg virsli
3 evőkanál olaj
fűszerpaprika, piros arany
A vöröshagymát apróra vágjuk, 2 evőkanál olajon megfon nyasztjuk, majd összepirítjuk az apró kockára vágott füstölt pulykacombbal. Fűszerpaprikát adunk hozzá, majd bele tesszük a felkockázott combot. Ízesítjük sóval, borssal, piros arannyal, majd kevés vízzel felengedve, fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. A maradék olajon egy másik edényben meg pirítjuk a tarhonyát, felengedjük vízzel, és fedő alatt ezt is pá rolni kezdjük.
Míg a hús és a tarhonya puhul, a virslit karikára vágjuk, megtisztítjuk, felkockázzuk a burgonyát. Mikor a hús félig megpuhult, a pörkölthöz adjuk a kockázott burgonyát, és készre főzzük. A majdnem kész tarhonyába beletesszük a virsli karikákat, fedő alatt hagyjuk szárazon "összemelegedni", végül óvatosan belekeverjük a pörköltös burgonyát. Salátá val, savanyúsággal tálaljuk.
E:602 kcal Sz:49 g
Töltött cukkíni
2 db ½ kilós cukkíni
30 dkg sovány sertéshús darálva
20 dkg paradicsom
10 dkg vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1-2 gerezd fokhagyma
½ csomag petrezselyem zöld
6 dkg reszelt óvári sajt
A megmosott cukkíniket hosszában vágjuk félbe. Kanalaz zuk ki a belét, és vágjuk össze. A vöröshagymát vágjuk apróra, és egy evőkanálnyi olajon pirítsuk üvegesre, adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk össze. Tegyük bele a kockára vágott paradicsomot, a feldarabolt cukkíni belsejét, ízesítsük sóval, borssal, apróra vágott petrezselyem zölddel és az áttört fokhagymával, majd pároljuk puhára.
A kivájt cukkínibe tölt sük bele a tölteléket, a tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal. Hőálló tál alját kenjük meg olajjal, helyezzük rá a megtöltött cukkíniket, és előmelegített sütőben addig süssük, míg a tetején a sajt rózsaszínűre sül. Fogyasztható önálló ételként, vagy fél adag burgonyával.
E:309 kcal Sz:16,3 g
Görögsaláta
40 dkg kígyóuborka
40 dkg paradicsom
3 szál újhagyma vagy 1/2 szál póréhagyma
1 db zöldpaprika
3 evőkanál olívabogyó
20 dkg feta- vagy gomolyasajt
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál fehérborecet
A paradicsomokat kockázzuk, a zöldpaprikát 2 cm-es négy zetekre vágjuk. Az uborkát hosszában negyedelve vékony cikkekre daraboljuk. A paradicsomot az uborkával, a papri kával, a hagymával és az olívabogyóval elkeverjük, borecet tel, olajjal meglocsoljuk. Lazán átforgatjuk, majd a tetejét a kockára vágott feta sajttal, vagy morzsolt gomolyasajttal meg szórjuk.
E:233 kcal Sz:7,8 g
Barackdzsem
1,5 kg megtisztított kajszi- vagy őszibarack
3:1 lekvár zselésítő vagy dzsemfix
25 dkg fruktóz vagy szorbitol vagy diabetikus befőző cukor vagy 25-30 ml folyékony édesítőszer (hőstabil)
A megtisztított gyümölcsöt da ráljuk le, vagy egy részét pépe sítsük, a többit aprítsuk fel, aszerint, hogy kenhető állagú lekvárt, vagy darabos dzsemet szeretnénk készíteni. Egy na gyobb lábasba töltsük bele a gyümölcsöt, és a használt zse lésítő utasításai szerint készítsük el a dzsemet. A forrástól számított 1-5 percig tartó főzés után töltsük bele az előkészí tett, kimosott üvegekbe.
10 dkg dzsem összetétele kb.: befőzőcukorral vagy fruktózzal E:98-101 kcal Sz:24,2 g, szorbitollal: E:79 kcal Sz:18,9 g, folyékony édesítőszerrel: E:44-48 kcal Sz:10,9 g