Ezeket látta már?

Gyümölcsfogyasztás cukorbetegen - ezekről jó, ha tud

gyümölcs cukorbeteg vigyáz mit ne

Tévhit, hogy cukorbetegként nem lehet gyümölcsöket enni, ám az igaz, hogy vannak olyanok, melyekkel nem árt vigyázni.

Cukorbetegség fennállása esetén a terápia legfőbb mozzanata a életmódterápia, melybe a rendszeres testmozgás és a megfelelő diéta tartozik. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljen ekkor arra, mi is kerül a tányérra.

A gyümölcsfogyasztással kapcsolatban sokan úgy vélik, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátokként kerülni kell ezeket, ám a szakemberek szerint ez hiba lenne, hiszen az egészséges étrend fontos elemei, hiszen tele vannak rostokkal és értékes vitaminokkal, nyomelemekkel.

Mi a baj a gyümölcsökkel?

A gyümölcsök szénhidrátok, így fontos, hogy beleszámoljuk a napi szénhidrát mennyiségbe. Plusz, az édes ízét a bennük található gyümölcscukor, azaz a fruktóz adja. Ez azonban nemileg megdobhatja a vércukor szintet, amire diabétesz esetén ügyelni kell. Persze ez más, mint az egyszerű cukor, melyet kerülni kell, azonban ez ne tántorítson el minket a gyümölcsfogyasztástól!

Amit fontos szem előtt tartani az az, hogy egy adag gyümölcs általában körülbelül 15-20 g szénhidrátot tartalmaz. Természetesen ez függ az adott ételtől. Például 15 gramm szénhidrátot kaphat a következőkkel:

  • 1/2 közepes alma vagy kisebb banán
  • 1 csésze szeder vagy málna
  • 3/4 csésze áfonya
  • 1 1/4 csésze egész eper
  • a legtöbb friss bogyós gyümölcs és sárgadinnye adagja ¾–1 csésze

Ügyeljen a glikémiás indexre is

A szénhidráttartalom mellett a gyümölcs (és más ételek) glikémiás indexére (GI) is ügyelni kell. Hiszen ez megmutatja, milyen gyorsan emeli meg az adott étel a vércukor szintjét. Az alacsony glikémiás indexűek lassan, a magasak pedig gyorsan - ezt fontos szem előtt tartania, hiszen a cukorbeteg diéta során ügyelni kell arra, hogy lehetőleg alacsony GI-vel rendelkező élelmiszereket fogyasszunk. Erre főleg reggel és este kell figyelni, amikor rosszabb a szervezet inzulin-érzékenysége - a nap többi részében kis mennyiséget bevihet belőlük és erre a gyümölcs tökéletes választás.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek GI-je 55 vagy annál kevesebb.

A közepes GI-jű élelmiszerek GI-je 56-69.

A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek értéke 70 vagy annál magasabb.

Alacsony glikémiás indexű diétás gyümölcsök:

  • meggy (GI: 20)
  • cseresznye (GI: 22)
  • málna (GI: 25)
  • ribizli (GI: 25)
  • grapefruit (GI: 25)
  • eper (GI: 25)
  • szeder (GI: 25)
  • áfonya (GI: 25)

Magas glikémiás indexű gyümölcsök

  • sárgadinnye (GI: 70, CH: 10 g/100 g)
  • görögdinnye (GI: 75, CH: 7 g/100 g)

Érdemes tudni, minél érettebb a gyümölcs, annál magasabb a glikémiás indexe.

Mi a helyzet az ananásszal?

Sokan úgy tartják, hogy az ananász igen magas GI-vel rendelkezik, pedig valójában közepessel. Érettségtől függően 63-73. Ez azt jelenti hogy a túlérett ananásszal érdemes óvatosnak lenni, ám teljesen a gyümölcsöt nem kell kiiktatni az étrendből, hiszen remek rostforrás, tele van értékes vitaminokkal . Természetesen a mennyiségre ügyeljen!

Összegzés

  • Cukorbetegség esetén fontos odafigyelni a gyümölcsök szénhidrát mennyiségére.
  • Gyümölcsök tele vannak rostokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel.
  • Figyelembe kell venni a gyümölcs glikémiás indexét.
  • Érési foktól függően a gyümölcs glikémiás indexe is változhat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Reggeli cukorbetegen: ezt a 8 szabályt tartsa be!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

cukorbeteg diéta

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához