Gyümölcsfogyasztás cukorbetegen - ezekről jó, ha tud
Tévhit, hogy cukorbetegként nem lehet gyümölcsöket enni, ám az igaz, hogy vannak olyanok, melyekkel nem árt vigyázni.
Cukorbetegség fennállása esetén a terápia legfőbb mozzanata a életmódterápia, melybe a rendszeres testmozgás és a megfelelő diéta tartozik. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljen ekkor arra, mi is kerül a tányérra.
A gyümölcsfogyasztással kapcsolatban sokan úgy vélik, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátokként kerülni kell ezeket, ám a szakemberek szerint ez hiba lenne, hiszen az egészséges étrend fontos elemei, hiszen tele vannak rostokkal és értékes vitaminokkal, nyomelemekkel.
Mi a baj a gyümölcsökkel?
A gyümölcsök szénhidrátok, így fontos, hogy beleszámoljuk a napi szénhidrát mennyiségbe. Plusz, az édes ízét a bennük található gyümölcscukor, azaz a fruktóz adja. Ez azonban nemileg megdobhatja a vércukor szintet, amire diabétesz esetén ügyelni kell. Persze ez más, mint az egyszerű cukor, melyet kerülni kell, azonban ez ne tántorítson el minket a gyümölcsfogyasztástól!
Amit fontos szem előtt tartani az az, hogy egy adag gyümölcs általában körülbelül 15-20 g szénhidrátot tartalmaz. Természetesen ez függ az adott ételtől. Például 15 gramm szénhidrátot kaphat a következőkkel:
- 1/2 közepes alma vagy kisebb banán
- 1 csésze szeder vagy málna
- 3/4 csésze áfonya
- 1 1/4 csésze egész eper
- a legtöbb friss bogyós gyümölcs és sárgadinnye adagja ¾–1 csésze
Ügyeljen a glikémiás indexre is
A szénhidráttartalom mellett a gyümölcs (és más ételek) glikémiás indexére (GI) is ügyelni kell. Hiszen ez megmutatja, milyen gyorsan emeli meg az adott étel a vércukor szintjét. Az alacsony glikémiás indexűek lassan, a magasak pedig gyorsan - ezt fontos szem előtt tartania, hiszen a cukorbeteg diéta során ügyelni kell arra, hogy lehetőleg alacsony GI-vel rendelkező élelmiszereket fogyasszunk. Erre főleg reggel és este kell figyelni, amikor rosszabb a szervezet inzulin-érzékenysége - a nap többi részében kis mennyiséget bevihet belőlük és erre a gyümölcs tökéletes választás.
Az alacsony GI-jű élelmiszerek GI-je 55 vagy annál kevesebb.
A közepes GI-jű élelmiszerek GI-je 56-69.
A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek értéke 70 vagy annál magasabb.
Alacsony glikémiás indexű diétás gyümölcsök:
- meggy (GI: 20)
- cseresznye (GI: 22)
- málna (GI: 25)
- ribizli (GI: 25)
- grapefruit (GI: 25)
- eper (GI: 25)
- szeder (GI: 25)
- áfonya (GI: 25)
Magas glikémiás indexű gyümölcsök
- sárgadinnye (GI: 70, CH: 10 g/100 g)
- görögdinnye (GI: 75, CH: 7 g/100 g)
Érdemes tudni, minél érettebb a gyümölcs, annál magasabb a glikémiás indexe.
Mi a helyzet az ananásszal?
Sokan úgy tartják, hogy az ananász igen magas GI-vel rendelkezik, pedig valójában közepessel. Érettségtől függően 63-73. Ez azt jelenti hogy a túlérett ananásszal érdemes óvatosnak lenni, ám teljesen a gyümölcsöt nem kell kiiktatni az étrendből, hiszen remek rostforrás, tele van értékes vitaminokkal . Természetesen a mennyiségre ügyeljen!
Összegzés
- Cukorbetegség esetén fontos odafigyelni a gyümölcsök szénhidrát mennyiségére.
- Gyümölcsök tele vannak rostokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel.
- Figyelembe kell venni a gyümölcs glikémiás indexét.
- Érési foktól függően a gyümölcs glikémiás indexe is változhat.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!