Cukorbetegség kezelése fokhagymával
Japán kutatók vizsgálatai szerint a fokhagymában olyan anyag található, amely a cukorbajos egerekben csökkenti a magas vércukorszintet. A sikeres állatkísérletek után cukorbetegek bevonásával tervezik a tudományos munka folytatását.
A fokhagyma évezredek óta használatos nemcsak fűszerként, hanem gyógyszeres kezelésre is. A korszerű vizsgálati módszerek bizonyították, hogy valóban csökkenti a vérzsírok szintjét, alvadásgátló és mérsékli a magas vérnyomást is. Ezek a tulajdonságai hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A természetgyógyászatban rákellenesnek is tartják, föltételezik, hogy májvédő, immunrendszert erősítő, antibiotikus tulajdonsága van, és már régóta megfigyelték kedvező hatását cukorbetegségre. A japán Szakurai Hiromuro és munkatársai pedig fölfedezték, hogy a fokhagymában olyan vegyület található, amely a cukorbetegség mindkét formájában hatékony.
Az 1-es típusú, általában gyermekkorban kezdődő cukorbetegség inzulininjekciós kezelést igényel. A gyakoribb, 2-es típusú diabétesz felnőttkorban indul, és legtöbbször tablettákkal egyensúlyban tartható. A japán kutatók föltételezése szerint az új gyógyszer mindkét típusra megoldást kínálhat.
A fokhagymában található vegyület összetevője egy fém, a vanádium és az allaxin nevű vegyület. A vanádiumot fölfedezésekor eredetileg eritróniumnak (mivel sóinak többsége vörös színű hevítéskor) nevezték, majd 1831-es "újrafelfedezésekor" kapta nevét Vanadis, a skandináv mítoszok termékenység-istennője (ismertebb nevén Freya) után.
Az utolsó évtizedben már több tudományos vizsgálat jelezte, hogy a vanádium csökkenti a vércukorszintet, a japán munkacsoport azonban most felfedezte, hogy a fém és a fokhagyma allaxinja összekapcsolódva mindkét cukorbetegség-formában erélyesen csökkenti az emelkedett vércukorértéket.
További újdonság, hogy a készítmény szájon át alkalmazva is hatásos. Ezért különösen jó alternatívája lehet az injekciós inzulinnak.